© dvg

Nieuw experiment in Zandhoven om Chinese wolhandkrab efficiënt te vangen

De Vlaamse Milieumaatschappij zet nieuwe experimenten op om de Chinese wolhandkrab efficiënt te kunnen vangen. In september en oktober werden op de Demer fuiken ingezet. Tijdens de komende voorjaarsmigratie van de krabben zal op de Molenbeek in Zandhoven een mechanisch katrolsysteem getest worden en in Aarschot geleidingsplaten en valemmers en -kooien. Dat meldt Vlaams parlementslid Bert Maertens (N-VA) op basis van info van Milieuminister Joke Schauvliege.

De Chinese wolkhandkrab, die van nature voorkomt in Oost-Azië, zorgt op steeds meer plaatsen langs Vlaamse rivieren voor overlast. Omdat hij geen natuurlijke vijanden heeft kunnen deze krabben hun terroritorium en populatie ongestoord uitbreiden en richten hierbij heel wat schade aan. Ze vernielen niet alleen visnetten en fuiken, ze eten ook eieren, larven en vissen op. Ze ondergraven bovendien met hun holen de stabiliteit van dijken en oevers. In Aarschot bijvoorbeeld waren er vorig jaar veel klachten van omwonenden van de Demer over de massale aanwezigheid van krabben die zelfs in huizen binnendrongen.

In oktober zette de VMM in de Demer in Aarschot ter hoogte van de ‘s Hertogenmolens rattenfuiken in om krabben te vangen. Omdat de krabben in die periode in het water verblijven werden de fuiken op de rivierbodem geplaatst. In totaal werden 350 krabben gevangen. Er kan echter niet worden nagegaan wat het effect van deze vangst is op de totale populatie omdat deze niet bekend is.

Als de krabben dit voorjaar aan land komen zal in Zandhoven geëxperimenteerd worden met een katrolsysteem. De plaatsing van een dergelijk ophaalsysteem is mogelijk vanwege de aanwezige duikerhoofden aan het Albertkanaal. Naar analogie met hetgeen ingezet wordt bij paddenoverzetacties worden in die periode in Aarschot geleidingsplaten en valemmers en -kooien getest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER