Onderzoek naar bijna-botsing boven Oost-Vlaanderen: vierde gelijkaardig incident in tien jaar tijd

© REUTERS

Er zijn de afgelopen tien jaar maar vier gelijkaardige voorvallen als het incident met een passagierstoestel van Air France (Airbus A320) en een vrachtvliegtuig van EgyptAir (A300) van 1 januari 2016 boven de ruime regio Gent. Dat blijkt uit gegevens van de Air Accident Investigation Unit (FOD Mobiliteit).

tg,belga

Een toestel van Air France is begin deze maand op weg naar Schiphol in Amsterdam bijna in botsing gekomen met een Egyptisch vrachtvliegtuig. Door onachtzaamheid van de Egyptische bemanning kruisten beide toestellen elkaar rakelings op circa 6 kilometer hoogte boven Oost-Vlaanderen. De afstand tussen beide toestellen was slechts 90 meter verticaal en 1.370 meter horizontaal.

De Airbus A320 van Air France had de daling naar Schiphol ingezet en de Egyptische Airbus A300 was opgestegen van het vliegveld van Oostende en vloog naar Caïro.

Volgens mensen betrokken bij het onderzoek negeerde de Egyptische bemanning drie keer instructies van de verkeersleiding om niet hoger te vliegen. Tot overmaat van ramp negeerde de bemanning ook het TCAS anti-botsingsysteem alarmsignaal dat afging omdat de twee toestellen elkaar zo dicht naderden.

Twee doden

“Het is iets wat gelukkig zeldzaam is, maar toch af en toe voorvalt”, zegt een woordvoerder van de FOD Mobiliteit nu. Hij baseert zich op cijfers van de Air Accident Investigation Unit (FOD Mobiliteit). In 2006 vielen bij één incident twee doden, bij een ander twee zwaargewonden en twee lichtgewonden.

Het meest recente voorval dateert van 5 oktober 2016 op een landingsbaan in Zaventem, waarbij een botsing tussen twee passagiersvliegtuigen van Lufthansa en Air Lingus vermeden werd. Tien jaar eerder, op 10 september 2006, raakten ook in Zaventem twee Boeings (B747 en B737) beschadigd nadat ze elkaar tijdens het taxiën raakten. Niemand raakte gewond.

Bij de twee andere voorvallen vielen wel doden en gewonden. Op 2 oktober 2010 raakten in de Moeren (net op de grens, weliswaar in Frans grondgebied) een Cessna 172 en Aveko VL3 elkaar in volle vlucht. De rechtervleugel van dat laatste vliegtuig werd beschadigd en het toestel crashte, waarbij de twee inzittenden het leven lieten. De Cessna raakte ook beschadigd, maar de piloot slaagde erin om zijn toestel veilig naar de grond te brengen.

Helikopters

Op een helihaven van de federale politie op de d’Herbouvillekaai in het zuiden van Antwerpen raakten twee helikopters elkaar op 25 juni 2006. De Agusta Bell (AB 206A) en Eurocopter (AS355) zouden ingezet worden voor een wielerwedstrijd. Eén van de twee crashte en de andere kon veilig landen. Er vielen twee zwaar- en twee lichtgewonden.

Nog verder in de tijd botsten op 25 juni 1986 een militair vliegtuig Mirage 5BA met een kleiner toestel Morane MS-990B in volle vlucht in Visé. Er vielen drie doden en één lichtgewonde. Op 2 juni 1990 raakte in Deurne een passagiersvliegtuig Embraer EMB120 in volle vlucht een kleiner vliegtuig Piper Aerostart. Er vielen vier doden. In 2000 waren er nog een paar voorvallen met kleinere vliegtuigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen