© VRT

Femke en Peter verwelkomen hun prematuurtje Vic in Thuis

Vorige week bleven Thuis-fans achter met een cliffhanger van jewelste in de Vlaamse soap Thuis. Toen kreeg Femke (Vanya Wellens) plots veel te vroeg weeën. In de aflevering van maandagavond werd haar bevalling ingeleid en kreeg zij samen met Peter (Greet Hunaerts) hun zoontje Vic.

mrra

© VRT

Dat zorgde voor zalige herkenbare tedere momenten in de gangen van de afdeling neonatologie van het ziekenhuis. Vic was nog heel klein, hij was maar 36 centimeter groot en woog 980 gram. Het prematuurjte was nog maar 29 weken oud toen hij in de serie geboren werd, maar zijn ouders konden hem toch al omarmen. Mama Femke, gespeeld door Vanya Wellens, maakt het goed. Er was zelfs een geboortekaartje gemaakt door de makers om het moment uit de soap nog echter te maken.

Uit het leven gegrepen

Een situatie uit het leven gegrepen, vertelt Liesje Delauré van het UZ Leuven. Bijna 1 op de 10 baby’s worden prematuur geboren. Het ziekenhuis werkte daarom graag mee aan Thuis om belangrijke aspecten rond vroeggeboorte te belichten. “Vroeggeboren kinderen hebben vaak intensieve zorgen nodig. Maar het is voor hun overleving en ontwikkeling even belangrijk dat deze zorgen niet alleen in het ziekenhuis, maar ook binnen een koesterend kader gebeuren, waarbinnen de ouders een centrale rol vervullen.” Dat doen Femke en Peter ook, zo was er te zien in de aflevering.

© VRT

Hans Roggen, producer van Thuis, is de dokters en de verpleegkundigen van de afdeling neonatologie van het UZ Leuven enorm dankbaar voor hun medewerking. “Een speciale dank gaat uit aan de ouders van wie we de kans kregen om hun pasgeboren kindje mee in ons verhaal te kunnen opnemen. Zij weten als geen ander welke vragen je als ouder krijgt al je baby te vroeg geboren wordt. En zonder hun medewerking konden we dit verhaal van prematuurtjes nooit vertellen. Onze kleine figurant stelt het heel goed en is ondertussen thuis bij zijn mama en papa.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer