"We mogen er nooit aan wennen dat mensen zo moeten overleven in de winter"

Het wordt een koude nacht. Niet alleen hier, ook net over de grens, in Duinkerke. Daar verblijven nog altijd vele vluchtelingen in schamele "shelters" in een vluchtelingenkamp. Lieven Van Gils ging vanmorgen samen met een vrijwilligersorganisatie op bezoek in het kamp en was onder de indruk van de miserabele levensomstandigheden. "Geen elektriciteit, geen water, geen bedden."

Van Gils werd in het kamp rondgeleid door Sofie d'Hulster, woordvoerster van de vzw Humain, die zich inzet voor de vluchtelingen in het kamp.

"Als je daar één keer komt, moet je bijna onmenselijk zijn om het helemaal achter je te laten", zegt ze over haar motief om de vzw mee op te richten. "Ik vind dat we niet kunnen aanvaarden dat mensen die op de vlucht zijn geweest voor oorlog en ellende, moeten overleven in dergelijke omstandigheden, op een boogscheut van ons eigen land.

Van Gils en d'Hulster vertrokken vanmorgen vroeg naar het kamp, maar het scheelde geen haar of ze konden er niet in. Er was net een gezin weggevoerd met een ambulance. Bevangen door koolstofmonoxide in hun kleine "shelter" van 2 op 2 meter.

"Een uit de kluiten gewassen hondenhok", zo omschrijft Van Gils zo'n onderkomen. "Er is geen water, geen elektriciteit, zelfs geen bedden om in te slapen".

In zo'n "hok" maakten ze kennis met een jong gezin. De moeder hoogzwanger, net als Sofie d'Hulster zelf. Maar de omstandigheden waarin de kinderen van de twee moeders geboren zullen worden, kunnen niet méér verschillen. "Die vrouw gaat enkele dagen naar het ziekenhuis, en komt dan met de baby terug naar het kamp."

In tegenstelling tot de zogenoemde "Jungle" van Calais, die vorig jaar werd ontruimd, is het vluchtelingenkamp van Duinkerke verrassend genoeg een officieel kamp. De Franse overheid heeft er een beheerder voor aangesteld, maar in werkelijkheid zwaaien mensensmokkelaars er de plak.

"Ze vallen niet op, maar ze zijn zeer zeker aanwezig", zegt d'Hulster. "Ze runnen het kamp van binnenuit, door te intimideren, door mensen te ronselen, door voortdurend handeltjes op te zetten."

Het gebrek aan elementaire basisbehoeften in het kamp van Duinkerke, blijft d'Hulster en de andere organisaties die er actief zijn verbazen. "Dekens, tandenborstels, kinderkleren: dat wordt allemaal voorzien door vrijwilligers. Het wordt heel weinig gestuurd door de overheid."

De vrijwilligers van vzw Humain brengen die basishulp, maar daar stopt het niet. "We willen overheid én burgers wakker schudden, bijvoorbeeld door overheden aan te schrijven of politici mee te nemen naar het kamp", zegt d'Hulster. "Wat ons het meest choqueert, is dat mensen stilaan wennen aan dit beeld. Maar we mogen er nooit gewoon aan worden dat mensen, ook kinderen, in die condities moeten overleven in de winter."

Bekijk hier het volledige gesprek en de reportage:

Meest gelezen