Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

FBI onderzoekt tweede hack op Democratische partij

De FBI onderzoekt een tweede hack op de Amerikaanse Democratische partij. Het doelwit van de actie was het campagnecomité, oftewel het 'Democratic Congressional Campaign Committee'. De hackers zouden uit zijn geweest op gegevens van donateurs. 

Het is tot nu toe onduidelijk welke gegevens precies zijn buitgemaakt, zo schrijft Reuters. Donateurs zouden doorgaans hun naw- en creditcardgegevens moeten opgeven voor het maken van een bijdrage. Vanaf juni zou er een nagemaakte donatiepagina online zijn geweest, waardoor bezoekers werden misleid. Het ip-adres waar het internetverkeer naar werd omgeleid zou ook zijn voorgekomen bij de eerdere hack op de Democratische partij. Deze werd toegeschreven aan Rusland. 

Beveiligingsbedrijf 

Het campagnecomité is verantwoordelijk voor het aannemen van kandidaten en het werven van fondsen voor de partij. De organisatie heeft de hack inmiddels bevestigd en zegt een beveiligingsbedrijf in de arm te hebben genomen dat de zaak moet onderzoeken.

De FBI is ook bezig met een onderzoek naar de eerdere hack en stelde gisteren dat nog niet met zekerheid gezegd kan worden wie verantwoordelijk voor de actie is. WikiLeaks publiceerde afgelopen weekend een grote hoeveelheid e-mails, naast informatie over donateurs van de Democratische partij. 

Precies een week geleden had de klokkenluiderssite Wikileaks een 20.000-tal mails gepubliceerd. Die gaven aan dat de partijtop er alles aan gelegen was een verkiezing tot presudentskandidaat van de zelfverklaarde socialist Bernie Sanders te saboteren. Het schandaal dat daarop volgde werd echter handig op de neus van Clintons rivaal Donald Trump gedrukt. Plots luidde het immers dat het hacken het werk was van de Russen, die zouden willen dat Trump als "marionet van Poetin" (of de "kandidaat van het Kremlin") verkozen wordt in plaats van Clinton.