Direct naar artikelinhoud

Amerikaan springt vandaag zonder parachute uit vliegtuig... om in vangnet te landen

Amerikaan springt vandaag zonder parachute uit vliegtuig... om in vangnet te landen

Skydiver Luke Aikins (41), de Amerikaanse waaghals van het Red Bull Air Force Team, springt vandaag uit een vliegtuig vanop 7.600 meter hoogte... zonder parachute. Zijn val zou gebroken moeten worden door een reusachtig vangnet van 30 bij 30 meter die 76 meter boven de grond wordt gespannen. Het project kreeg de naam 'Heaven Sent' (door de hemel gezonden) en wordt door specialisten als 'bijzonder gevaarlijk' bestempeld.

Aikins, die al 16.000 jumps overleefde, is zeker van zijn stuk. Voor zijn halsbrekende toer zal hij een zuurstofmasker dragen en een camera op zijn helm zal alles filmen.

De sprong zou niet langer dan 2 minuten duren, want de snelheid waarmee Aikens de aarde zal naderen, bedraagt tussen 290 en 200 km per uur. Door die snelheid zal de skydiver in eerste instantie ook niet zien waar hij precies zal landen. Pas halverwege zal Aikins met zijn lichaam kunnen manoeuvreren, zodat hij precies in het net terechtkomt.

Gevaarlijk

Ik wil laten zien dat je, met de juiste voorbereiding, dingen kunt doen die we voor onmogelijk hielden.", vertelt Aikens. Maar de Nederlandse ervaren parachutespringer Harold Boekholt vindt het allesbehalve een goed idee: "In de lucht is het vaak lastig om je te oriënteren. Ik kan me voorstellen dat het voor hem heel moeilijk is om te zien of hij precies boven het net zit."

Ook de wind zal een grote rol spelen bij het al dan niet welslagen van de stunt. "Mensen denken vaak dat je vanuit het vliegtuig recht naar beneden gaat, maar de wind kan je een andere kant opduwen. Dat moet je corrigeren", aldus Boekholt.

De hele onderneming kost zo'n 880.000 euro. De man heeft liefst 300 oefensprongen uitgevoerd om zich voor te bereiden op morgen. Als dat maar goed afloopt.

Gevaarlijk