Direct naar artikelinhoud
Watervervuiling

Zes ambtenaren aangeklaagd voor vervuild water Flint

Zes ambtenaren in de Amerikaanse staat Michigan zijn aangeklaagd voor hun rol in het waterschandaal in het stadje Flint. Ze worden verdacht van nalatigheid en wangedrag nadat het kraanwater in het stadje vergiftigd bleek met lood. In totaal worden nu negen ambtenaren vervolgd in de affaire. 

Het gaat om drie medewerkers van de afdeling Gezondheid en drie van de afdeling Milieu. Tegen hen heeft de openbaar aanklager opgeteld 18 aanklachten geformuleerd. Ze worden ervan verdacht de problemen rond het drinkwater onder het tapijt te hebben geveegd. "In essentie verzwegen deze individuen de waarheid en waren hun daden daarmee strafbaar", aldus de openbaar aanklager.

In 2014 ging het mis, toen Flint vanwege bezuinigingen overstapte op goedkoper leidingwater. De inwoners van Flint dronken voorheen water uit het Huron-meer, een van de grote meren ten noorden van Amerika, maar dat werd via een dure tussenpersoon - de stad Detroit - geleverd. Dus werd besloten over te schakelen op water uit de Flint-rivier.

'In essentie verzwegen deze individuen de waarheid en waren hun daden daarmee strafbaar'
Openbare aanklager

Er waren meteen zorgen over de kwaliteit van het water, maar "er is geen bedreiging voor de volksgezondheid", verzekerden ambtenaren in februari 2015 geruststellend in een memo aan de gouverneur. Het water hoefde niet behandeld te worden voor corrosie. Maar onderzoekers ontdekten later dat het water zo corrosief was dat het lood uit de oude waterleidingen losmaakte.

Waterkoelers 

Anderhalf jaar hield Flint dit water in gebruik, ondanks klachten van inwoners. Een kinderarts trof twee tot drie keer zo hoge loodconcentraties aan bij sommige kinderen als een jaar eerder. Loodvergiftiging is in verband gebracht met leerproblemen en andere schadelijke gevolgen.

Het schandaal kwam in januari aan het licht. Uit e-mails bleek dat het overheidsgebouw van de staat Michigan in Flint al in januari 2015 werd voorzien van waterkoelers met schoon water, terwijl inwoners pas in oktober over de risico's werden geïnformeerd.