Direct naar artikelinhoud
Interview

"Abou Jahjah in 'Zomergasten' is slecht voor Nederland"

Dyab Abou Jahjah.

Zondag is de Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah te gast in het Nederlandse tv-programma Zomergasten, en dat blijft de gemoederen verhitten. Joodse belangengroepen laten hun ongenoegen nadrukkelijk blijken.

Zondag start het 29ste seizoen van Zomergasten op VPRO en dat zullen we geweten hebben. Centrale gast Abou Jahjah botst op massaal verzet. Gisteren deed de organisatie Federatief Joods Nederland aangifte tegen hem en het programma. En ook de joodse actiegroep Tradition is Our Future (TOF) mengde zich in de discussie, met een betaalde advertentie in de krant Trouw.

"Wij vinden dat de VPRO zich moet verantwoorden waarom ze belastinggeld uitgeven aan een programma rond Abou Jahjah, een zeer omstreden en militant figuur", zegt woordvoerder Dennis Pekel.

Is het dan verkeerd wanneer een openbare omroep ook andersgezinden een stem geeft?
Dennis Pekel: "Ik weet niet of elke stem aan bod moet komen. In ieder geval is Zomergasten dan niet het juiste programma. In dit format worden opinieleiders uitgenodigd om uit om drie uur lang zijn ideale tv-avond samen te stellen. Volgens ons hoort Abou Jahjah niet in dat rijtje gasten thuis. Hij is niet van hetzelfde niveau als bijvoorbeeld onze minister-president Rutte, die ook aan bod komt."

TOF is een kleine, joodse belangengroep. Wie betaalde deze advertentie?
"Daar hebben we geld voor ingezameld, en dat toont aan hoe belangrijk we dit vinden.

Dennis Pekel.

"Kijk, we leven in een Europa waar de spanningen hoog oplopen. Waarom laat je dan iemand die bewust polariseert een hele avond aan het woord binnen zo'n format? Dat helpt ons niet vooruit, dat is slecht voor Nederland. Het is beter om opiniemakers te vragen die Nederland verder helpen, in plaats van haatzaaiers zo'n platform te geven. Dit statement heeft dus niets te maken met onze joodse achtergrond."

In 2012 voerde TOF actie tegen een dodenherdenking in het dorp Vorden, waar ook Duitse militairen werden herdacht. Toen gebeurde dat met een vliegtuigje en een spandoek: 'Vorden is fout'. U pakt de zaken graag opvallend aan?
"Ja, dat is een stijl die bij ons past. Andere organisaties schrijven een briefje, of gaan een kopje thee drinken. Maar voor de duidelijkheid: we doen dit natuurlijk liever niet. Alleen wanneer we denken dat we anders niet gehoord worden. En deze keer kozen we voor een advertentie omdat er meer tekst op kwijt kan dan op een spandoek."

Behalve de naam van organisatie staat er wel geen verwijzing bij. Waarom is TOF zo goed als onvindbaar online?
"Na onze actie in Vorden heb ik 52 bedreigingen gekregen. Dat hoeft voor mij niet meer. Ik heb al mijn nummers laten veranderen en wil niet meer zo makkelijk vindbaar zijn."

Wanneer is uw doel geslaagd? Als VPRO toch afziet van Jahjah als centrale gast?
(denkt na) "Nee, dat is niet realistisch. Ons doel is bereikt als programmamakers in de toekomst beter gaan nadenken wie ze in welk format aan bod laten komen. En Abou Jahjah in Zomergasten is niet de gelukkigste match."