© BELGA

Marieke Vervoort zet na Rio punt achter sportcarrière, Belgische delegatie mikt op 8 medailles

De Paralympische Spelen in Rio de Janeiro (7-18 september) worden de laatste sportieve afspraak voor Marieke Vervoort. Dat meldde de rolstoelatlete zaterdag aan het Muntplein in Brussel, waar de Belgische delegatie werd voorgesteld.

“Na Rio stop ik met mijn sportcarrière. Daarna zien we wel wat het leven me nog brengt en zal ik proberen te genieten van de allerfijnste momenten”, zei rolstoelsprintster Vervoort, die aan een progressieve spierziekte lijdt. “Misschien zal ik in een zwart gat terechtkomen, maar wheelen zal ik echt niet meer doen. Ik heb nog een bucketlist, met onder meer stuntvliegen. Stilaan denk ik aan mijn euthanasie. Ondanks mijn aandoening heb ik dingen mogen meemaken waarvan een ander alleen maar kan dromen.”

Op de Paralympische Spelen van 2012 in Londen behaalde Vervoort goud op de 100 meter en zilver op de 200 meter. In Rio treedt ze aan op de 100 en 400 meter. “Tot vrijdag wist ik niet of ik in Rio aan de start zou staan. Uiteraard ben ik heel blij dat er genoeg T52-atleten blijken te zijn”, vervolgde ‘Wielemie’, vorig jaar op het WK in het Qatarese Doha goed voor drie wereldtitels. “Na mijn fysieke tegenslagen had ik nooit gedacht dat ik in Rio zou staan. Rio is mijn laatste wens. Ik train heel hard, ook al is het dag en nacht knokken tegen mijn aandoening. Op mijn wheeler rijd ik alle frustraties van me af. In Rio wil ik, hopelijk met een een podiumplaats, in schoonheid afsluiten.”

België trekt met 24 paralympiërs naar Rio en mikt op acht medailles

24 paralympische atleten zullen België vertegenwoordigen op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro (7-18 september). Het Belgisch Paralympisch Comité (BPC) acht de Belgische delegatie, die zaterdag werd voorgesteld aan het Muntplein in Brussel, in staat om met acht medailles huiswaarts te keren.

De delegatie voor Rio wordt aangevoerd door onder anderen amazone Michèle George (2x goud in Londen), atleten Marieke Vervoort (1x goud en 1x zilver) en Peter Genyn, tennisser Joachim Gérard en boccia-speler Pieter Cilissen (1x brons).

Op de Paralympische Spelen van Londen traden er 40 Belgische sporters aan. De Belgen behaalden er zeven medailles. “We willen minstens even goed doen dan vier jaar geleden. Met vier regerende wereldkampioenen en drie atleten die zich vorig jaar tot Europees kampioen kroonden, is die verwachting niet onrealistisch. Het BPC is ervan overtuigd dat Rio 2016 net als Londen een succes zal zijn, zowel sportief als maatschappelijk”, aldus BPC-voorzitster Anne d’Ieteren.

“Onze delegatie is kleiner dan die voor Londen, omdat onze rugby- en goalbalteams zich niet konden kwalificeren”, stelt delegatieleider Olek Kazimirowksi. “Dat hopen we te compenseren met het aantal medailles, maar ook de plaatsen in de top vijf en de finales zijn voor ons van belang.”

Op het Muntplein vindt zaterdag van 12u tot 19u het Paralympic Team Streetfest plaats. Op dit evenement ter promotie van de Belgische delegatie voor Rio kunnen bezoekers vijf sporten beoefenen die op het programma van de Paralympische Spelen staan.

De selectie Belgische atleten voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro (7-18 september):

Para-equestrian:

Michèle George

Barbara Minneci

Ciska Vermeulen

Eveline Van Looveren

Wielrennen:

Kris Bosmans (fiets: weg + piste)

Griet Hoet (tandem: weg + piste) + pilote Anneleen Monsieur

Jonas Van de Steene (handbike: weg)

Christophe Hindricq (handbike: weg)

Jean-François Deberg (handbike: weg)

Zwemmen:

Sven Decaesstecker

Maarten Libin

Michelle Franssen

Tennis:

Joachim Gérard

Mike Denayer

Tafeltennis:

Florian Van Acker

Laurens Devos

Mathieu Loicq

Marc Ledoux

Atletiek:

Marieke Vervoort (preselectie)

Peter Genyn (preselectie)

1 extra vrouwelijk slot (beslissing op 5 augustus)

Boccia:

Pieter Cilissen

Kenneth Verwimp

Kirsten De Laender

Amazone Michèle George gaat voor podiumplaats

Michèle George verdedigt op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro (7-18 september) haar twee titels (individuele proef en vrije kür) in de para-dressuur. “Ik zal niet teleurstellen”, verklaarde de 42-jarige George zaterdag.

George behaalde vier jaar geleden in Londen met Rainman olympisch goud op zowel de individuele proef als de vrije kür. Op die twee nummers kroonde de amazone zich in 2014 tot wereldkampioene. “Uiteraard ga ik voor het podium, maar over de kleuren van de medailles wil ik me niet uitspreken”, zei George. “We zijn zoals altijd ambitieus en zullen vechten. Ik durf te beloven dat ik niet zal teleurstellen.”

In Rio treedt George opnieuw aan met Rainman, inmiddels 14 jaar oud. “Het klopt dat ik een ander paard, Sagan, aan het klaarstomen was voor Rio. Maar Sagan heeft nog heel wat kilometers nodig en is nog lang niet zo stressbestendig als Rainman. Rainman is niet echt veranderd in vergelijking met Londen. Hij is nog steeds erg onvoorspelbaar, maar dat houdt het voor mij interessant. Er volgt nog één buitenlandse verplaatsing om hem nog even uit zijn vertrouwde omgeving te halen. In de laatste twee weken ligt de focus op vormbehoud en technische training, maar niet te lang. Het paard moet immers mentaal fit zijn.”

Peter Genyn: “Doping in paralympische sport verbaast me”

Peter Genyn zal op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro (7-18 september) de Belgische kleuren verdedigen op de 100 en 400 meter.

De 39-jarige Genyn is de regerende wereldkampioen op beide nummers. “Als je op de 100 meter één slag mist, dan is het afgelopen. Op de 400 meter kan je nog iets rechtzetten. De twee nummers liggen me wel”, stelde Genyn, die eerder al de Paralympische Spelen van 2004 en 2012 meemaakte als lid van de rugbyploeg. “De voorbereiding verloopt goed, met twee titels op het EK dit jaar heb ik getoond dat de basisconditie meer dan goed zit. Ik train zes dagen per week. Ik doe en laat er alles voor. Hopelijk zal dat vruchten afwerpen.”

Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) startte vorige week de procedure om het Russisch Paralympisch Comité te schorsen. Uit het eerder gepubliceerde McLaren-rapport blijkt immers dat het Russisch Paralympisch Comité de antidopingcode van het IPC niet respecteert. “Het verbaast me dat er dopinggevallen zijn in de paralympische sport, want er valt niets mee te verdienen. Het zou me verbazen dat er veel doping gebruikt wordt onder paralympiërs, want het lijkt niet goedkoop te zijn. Als de Russische staat doping financiert, dan is het natuurlijk een ander verhaal. Een eventuele schorsing zal geen invloed hebben op mijn kansen, want er zijn geen Russen onder mijn belangrijkste concurrenten. Ik moet steeds mijn whereabouts invullen. Dit jaar ben ik thuis tweemaal getest, en op wedstrijden gebeurde dat al tweemaal. Er wordt dus veel gecontroleerd”, besloot Genyn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Olympische Spelen