Moslimgemeenschap weigert moordenaar van priester Jacques te begraven

De moslimgemeenschap in Saint-Etienne-du-Rouvray heeft een krachtige boodschap gestuurd richting de islamistische terroristen: ze weigeren Adel Kermiche te begraven. Kermiche was een van de daders van de terreuraanslag in de kerk van het Franse stadje, waarbij de priester werd vermoord. "We willen de islam niet besmeuren", klinkt het.
AFP or licensors

De verantwoordelijke van de plaatselijke moskee is duidelijk: "We zullen niet meewerken aan de lijkenwassing, noch aan de teraardebestelling van de man, in de hypothese dat de familie dat zou vragen", zegt Mohammed Karabila aan de krant Le Parisien. "We gaan de islam niet besmeuren met deze persoon."

De 19-jarige jihadist was een van de daders die priester Jacques vermoord hebben tijdens de aanslag op de kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray. "Wat die jongeman heeft gedaan, is weerzinwekkend. Hij maakt geen deel meer uit van onze gemeenschap", zegt ook de 25-jarige Khalid El Amrani, een moslim die vaak in de moskee komt bidden. "Het is normaal dat de moskee zich niet wil bezighouden met de begrafenis."

Verdachte vrijgelaten

Intussen is een 16-jarige verdachte van de aanslag van vorige dinsdag vrijgelaten. Speurders hadden bewijs gevonden dat de tiener regelmatig jihadistische websites bezocht en opriep tot terrorisme. Maar het gerecht van Parijs heeft de zaak van de minderjarige overgelaten aan het parket van Rouen en de verdachte is zo vrijgelaten.

Twee verdachten, een Syrische vluchteling en een neef van een van de daders, zitten wel nog in de cel. De twee daders zelfs werden na de aanslag doodgeschoten door de politie.

Vandaag is ook nog bekend geraakt dat een kennis van een van de daders van Saint-Etienne-du-Rouvray enkele dagen voor de aanslag is opgepakt in de Zwitserse stad Genève. De 17-jarige jongen had eerder geprobeerd om naar Syrië te reizen met een van de twee daders en werd opgepakt omdat hij opnieuw had getracht naar Syrië te trekken. Hij is naar Frankrijk overgebracht en werd daar opgesloten en in verdenking gesteld. Op dit moment lijkt er evenwel nog geen verband te zijn tussen die jongeman en de aanslag in de kerk.

Meest gelezen