Inreisverbod voor gevaarlijke EU-burgers kan

Ons land kan voortaan EU-burgers de toegang weigeren als die een bedreiging zouden vormen voor de nationale veiligheid of de openbare orde. Dat heeft de federale regering beslist. Het voorstel moet nog wel door de Raad van State en het parlement worden goedgekeurd.

Tot nu toe was er al een inreisverbod voor gevaarlijk geachte personen van buiten de Europese Unie. Volgens Het Laatste Nieuws en De Morgen heeft de federale regering dat nu uitgebreid naar EU-burgers die een bedreiging zouden kunnen vormen.

"De Europese nationaliteit is geen vrijgeleide meer om zich in ons land te misdragen", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

De maatregel past in de strijd tegen de criminaliteit. Bij kleine overtredingen zouden EU-burgers vijf jaar lang een inreisverbod in België krijgen. Bij ernstige bedreigingen wordt dat tien jaar.

De wetswijziging is nu doorgestuurd naar de Raad van State voor advies. Daarna moet het voorstel nog worden goedgekeurd in het parlement. Oppositiepartij Groen heeft nu al bedenkingen geuit.

Het gaat om een gevoelige materie, want het vrij verkeer van personen binnen de Schengenzone is één van de voornaamste verwezenlijkingen van de EU.

Meest gelezen