Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Reizen we ooit naar TRAPPIST-1? En hoe lossen we de rel rond Zaventem op? Wat u moet weten voor u gaat eten

Een artistieke impressie van hoe de exoplaneet TRAPPIST-1f er zou kunnen uitzien.

Reizen we ooit naar het sterrenstelsel waar planeten rond de ster 'TRAPPIST-1' draaien? Zou u het opnemen voor deze Hendrik? En hoe kunnen we de rel rol de geluidsnormen uitklaren? Dit moet u weten voor we gaan eten?

In het nieuws

1. Experts: "Hou trucks weg van de schoolpoort"

In Brugge werd gisterenavond een wake gehouden voor het zesjarige jongetje dat door een truck werd gegrepen voor de schoolpoort. Voor mobiliteitsexperts is het duidelijk: ongevallen zoals deze kunnen perfect vermeden worden. "Maar blijkbaar ontbreekt de politieke wil."

2. Zeven aarde-achtige planeten ontdekt op nog geen 40 lichtjaar afstand

Bij een rode dwergster op 39 lichtjaar afstand zijn zeven aarde-achtige planeten ontdekt. Nooit eerder werden rond een ster zo veel planeten gevonden die qua afmetingen, samenstelling en temperatuur vergelijkbaar zijn met de aarde: vier vragen en antwoorden.

3. Transgenders op scholen mogen toilet niet meer kiezen na besluit Trump

Obama besloot in mei dat scholen alle leerlingen zelf moeten laten kiezen van welk toilet ze gebruik willen maken. Maar president Donald Trump wil af van die regel.

In het nieuws

4. Econoom over Vlaams spreidingsplan: "Alstublieft, haal dit uit de handen van de politiek"

De Vlaamse regering wil een Vlaams-Brusselse verdeelsleutel invoeren om uit de impasse rond de luchthaven van Zaventem te raken. Een voorstel dat volgens transporteconoom Eddy Van de Voorde (UA) noch de economie, noch de Vlaming ten goede komt.

5. Belgische politici zijn kop van Jut in Turkse media

Verschillende Turkse media hebben de namen en foto's van vier Belgische parlementsleden gepubliceerd. Ze hadden in de Kamer een resolutie goedgekeurd die Turkije niet zint.

Zuhal Demir (N-VA).

Aan de koffieautomaat

1. "Mag je een 'speciaal' mens bewusteloos slaan?"

Journalist en documentairemaker Chris Michel neemt het op voor een van zijn buren, Hendrik, die graag de controverse opzoekt en daarvoor zwaar aangepakt wordt. "Zou ik de affiches van Hendrik aan mijn raam hangen? Neen. Vind ik dat hij dat recht heeft? Ja."

2. Stijn Vlaeminck trekt naar Wembley: "We gaan de wereld eens laten zien wie de Buffalo's zijn"

AA Gent neemt het vanavond op het heilige gras van Wembley op tegen Tottenham, in de aanwezigheid van 8.000 Buffalo's. Stijn Vlaeminck sprong vanochtend mee op een van de 47 supportersbussen naar Londen. Dit is zijn verslag.

Onderweg naar Wembley in de vroege ochtend.

3. "Elk greintje menselijkheid is weg uit de zorgverlening"

Urenlang in het donker zitten omdat 'gordijnen opendoen' niet in het takenpakket zit. Gewassen worden door iemand van wie je de voornaam niet eens kent. Met natte haren moeten wachten op de volgende hulpverlener. Voor Dorien Meulenijzer is het haast dagelijkse kost.

Proefballonnetje van de dag

Zweedse politicus: "Geef mensen uur per week betaald seksverlof"

Seksverlof tijdens de kantooruren, zonder loonverlies. Dat is het voorstel van de Zweedse politicus Per-Erik Muskos. "Ik maak me ongerust om koppels die niet genoeg tijd hebben voor elkaar."

.