Winterstorm eist zware tol: twee doden en twee zwaargewonden

© HBVL

© thv

© thv

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De storm die donderdag over het land trok heeft twee dodelijke slachtoffers geëist. Ook raakten zeker twee mensen zwaargewond. Daarbij een kind dat een wegvliegend stuk paneel in het gezicht kreeg in de Brusselse gemeente Evere.

tg,rdb

Een omgevallen boom heeft donderdagavond twee levens geëist in Dalhem, niet ver van de taalgrens met Voeren. Het ongeval gebeurde op de rue des Fusillés, tussen Berneau en Warsage. Een omgewaaide boom belandde er op het dak van een auto. De bestuurder van het voertuig, Thierry Trefois (45) overleed ter plaatse. Zijn vrouw Séverine Penay (41) werd nog naar het Citadelle-ziekenhuis in Luik gebracht, maar bezweek daar aan haar verwondingen, zegt de politie van de zone Basse-Meuse.

© La Meuse

© HBVL

In de Brusselse gemeente Evere raakte een 2-jarig jongetje levensgevaarlijk gewond nadat hij vol in het gezicht werd geraakt door een wegvliegend projectiel. Volgens de brandweer van Brussel ging het om een paneel dat van de achtste verdieping van een appartement vloog. Donderdagavond werd het 2-jarige Afrikaane jongetje geopereerd. Intussen zou het levensgevaar geweken zijn.

In Antwerpen raakte een 73-jarige man levensgevaarlijk gewond ter hoogte van de Grote Steenweg in Berchem. Hij kwam met zijn hoofd tegen een aankomende tram terecht. “Enerzijds door een windvlaag, anderzijds doordat hij te dicht bij de tram wandelde”, zegt Ken Witpas van het Antwerpse parket.

Naast het menselijke leed, veroorzaakte de storm vooral ook veel materiële schade.

Op de N8 tussen Veurne en kruispunt Myosotis in Alveringem is donderdag iets voor 13.30 uur een Poolse vrachtwagen omgekanteld door een hevige windstoot. Het gevaarte met dubbele oplegger was volgens de bestuurder volledig leeg waardoor de truck een speelbal werd voor de harde wind. De bestuurder kwam met de schrik vrij. De rijbaan was wel urenlang afgesloten.

In Sint-Andries (Brugge) boorde een omgevallenboom zich in het dak van een villa. Dat gebeurde aan de Doornstraat. Er raakte niemand gewond maar de schade is aanzienlijk.

In Moorslede kwam de roofing van het cultuurcentrum De Bunder los en waaide weg. Vrijdag wordt bekeken of de programmatie gewoon kan doorgaan.

In de Nevelse deelgemeente Merendree haalde een rukwind de gevel van een afgebrande woning naar beneden. Een korte maar bijzonder zware brand legde op 19 januari de woning van een negentigjarige bewoner, in de Langenakker, volledig in de as. De stormwind deed gisteren de zijgevel instorten.

© credit

Donderdagochtend brak ook een boom af in Hoeilaart en kwam op de rijweg terecht tussen de Welriekende Dreef en het Leonardkruispunt. De beuk van zo’n 20 meter was op de rijweg gevallen en zorgde daar meteen voor enorme verkeershinder. Er was bijna twee uur zware hinder op de Ring.

Ook Limburg werd geteisterd door stormweer. Twee bestuurders hebben rond 14.50 uur de schrik van hun leven beleefd toen een boom langs de Meldertsebaan in Meldert bij Lummen het plots begaf onder de aanhoudende wind. De boom kwam op de rijbaan terecht op het moment dat een vrouw in haar Volvo cabrio richting Lummen reed.

© KLu

De vrouw kon niet meer stoppen en kreeg de boom bovenop de wagen. Een scooterrijder, die richting de Zwarte Ring reed, kon de takken van de boom ook niet meer ontwijken. Zowel de vrouw in de cabrio als de motorrijder zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht.

© KLu

Op tal van plaatsen in Limburg werden ook bomen ontworteld en dakpannen van huizen geblazen.

In Haacht (Vlaams-Brabant) viel eenboom op een bovenleiding. Een trein met zo’n 200 passagiers aan boord staat al meer dan een uur stil. “Omwille van de weersomstandigheden moeten die voorlopig in de trein wachten. Technische ploegen zijn onderweg”, zegt Frédéric Petit van Infrabel. Ook elders ondervond het spoorverkeer hinder van de storm.

In Roeulx, in Henegouwen, kwam het dak van een benzinestation los door de wind. De politie sloot de buurt af.

Ook onze noorderburen ontsnappen niet aan het stormweer. Op de luchthaven van Schiphol raakte een vliegtuig naast de baan. Om nog onbekende reden brak het landingsgestel en kwam het toestel naast de baan. Het is niet helemaal duidelijk of het stormweer hier de schuldige is. Intussen zou alle vliegverkeer terug normaal moeten verlopen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Code oranje

Het KMI kondigde een code oranje af, wat betekent dat het om een zware storm ging met kans op schade. In Antwerpen sloten alle stedelijke parken donderdagmiddag de deuren tot vrijdagochtend 6 uur omwille van het stormweer.

Ook Mechelen besloot - donderdagochtend al - om de stadsparken en -tuinen uit voorzorg te sluiten. Het landschap De Liereman in Oud-Turnhout is eveneens gesloten, net als Antwerpse provinciale domeinen zoals De Schorre (Boom), Rivierenhof (Antwerpen) en Vrijbroekpark (Mechelen).

Intussen is de wind helemaal gaan liggen. Komende nacht gaat het licht vriezen, zaterdagochtend zou het gevaarlijk glad kunnen zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen