Onderzoek naar wie buienradar van KMI ‘saboteert’

Voor de gewone kijker is het niet meer dan een vlek op de weerkaart. Maar voor de weerkundigen van het KMI is het best vervelend dat de buienradars in ons land gestoord worden. Wellicht door een slecht werkende wifi-installatie.

Thierry Goeman

Met foute weersvoorspellingen heeft dit voor alle duidelijkheid niets te maken. Het is dus niet zo dat onze weermannen of -vrouwen door de storing zo misleid worden dat ze regen voorspellen terwijl de zon schijnt of omgekeerd. Maar het zorgt wel soms voor lelijke strepen op de weerkaarten. Ook tijdens het weerbericht op televisie.

“Radarbeelden kunnen verstoord worden door zenders die gebruikmaken van dezelfde frequentieband als de radar (rond de 5GHz). Vaak zijn het krachtige wifizenders die zorgen voor een draadloze verbinding tussen twee punten, bijvoorbeeld op een camping wanneer de campinguitbater een draadloos internet wil aanbieden aan zijn gasten, of in een bedrijf dat meerdere van zijn gebouwen via een draadloos internet wil verbinden om data door te sturen”, zeggen experts.

Ons land telt drie buienradars. Een in Jabbeke, eentje in Luxemburg bij de Franse grens en één op de luchthaven van Zaventem. Het is in de beelden van die zender dat er al geruime tijd sterke storingen zitten.

“In principe is er een stuk van het elektromagnetische spectrum rond 5 GHz voorbehouden voor weerradars. Een wifizender moet de frequentieband waarin hij werkzaam is continu onderzoeken of er geen weerradar van dezelfde frequentie gebruik maakt. Als dit het geval is, moet de wifizender zijn frequentie aanpassen door middel van een dynamische frequentieselectie (DFS = Dynamic Frequency Selection). Helaas is het zo dat er soms toestellen opduiken die dit niet doen, bijvoorbeeld door een defect, een foute configuratie of omdat het product niet conform is aan de Belgische wetgeving”, zegt het KMI in Ukkel dat nu nauw samenwerkt met het BIPT, het Belgische Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie, om het probleem op te sporen en een oplossing te vinden.

“Wij kregen vorig jaar 11 klachten over storingen van buienradars. Het detecteren van wie of wat de storingen veroorzaakt, is niet zo eenvoudig. Omdat de ‘bron’ tientallen kilometers ver kan liggen. Eens ontdekt volstaat het vaak om gewoon de frequentie aan te passen”, zegt Jimmy Smedts van het BIPT, de etherpolitie zeg maar.

Automatische poortopeners

Het BIPT kreeg vorig jaar 400 klachten. Elf over storingen van buitenradars, de rest onder meer over problemen met gsm-toestellen of bijvoorbeeld afstandsbedieningen van poorten. In 56 gevallen ging de klacht over draadloze telefoons.

“Soms kopen mensen een draadloze telefoon in het buitenland. Die werkt hier prima. Maar zonder het te beseffen verstoren mensen daarmee de gsm of andere toestellen van de buren. Als wij zo een klacht krijgen, onderzoeken we die en proberen een oplossing te vinden”, zegt Smedts.

“Toestellen die niet conform de Belgische wetgeving zijn en die bijvoorbeeld in het buitenland zijn gekocht of via het internet zijn besteld, kunnen storingen veroorzaken. Dat kan over allerlei problemen gaan. Vaak beseffen mensen zelfs niet dat ze apparatuur van hun buren verstoren. Het betreft apparatuur waarbij radiofrequenties worden gebruikt zoals wifi, afstandsbedieningen, draadloze microfoon, babyfoon, gsm, draadloze telefoon”, zegt Smedts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen