© BELGA

“Premier Michel heeft een Antwerpensyndroom”

Geen Stockholmsyndroom maar een Antwerpensyndroom. Dat verwijt de PS premier Charles Michel in het luchthavendossier. Volgens de socialisten heeft Michel helemaal geen oog voor de Brusselaars, zo klonk het in de Kamer. De premier zelf zag er het bewijs in dat zijn oproep tot sereniteit nog niet bij iedereen is doorgedrongen.

“Als we een structurele oplossing willen, moeten we de geluidsnormen durven herfederaliseren”, zo had Open Vld’er Tim Vandenput kort voordien nog gezegd in de plenaire Kamer. “Ik ben blij te horen dat we weg gaan van de emoties en terug naar de feiten, maar op lange termijn zal het kompas op herfederalisering wijzen.”

Tijdens het debat bleek de emotie echter nog niet weg. “Wie in deze regering verdedigt de Brusselaars nog? Na de lockdown, de ontmanteling van de federale musea en de federale politie die wegtrok uit de metro, zien we opnieuw dat niemand het in deze regering nog opneemt voor Brussel”, sneerde Karine Lalieux (PS). “Het Stockholmsyndroom is bij u het Antwerpensyndroom”, zo verwees ze naar het fenomeen waarbij gijzelaars sympathie krijgen voor hun gijzelnemer. “U onderwerpt zich aan de wil van N-VA.”

Premier Michel betreurde de uithaal. “Het is net met rationaliteit en koelbloedigheid dat een oplossing dichterbij kan komen”, beet hij terug.

Objectivering, daar hoopt de eerste minister op nu werkgroepen zich drie weken lang over de verschillende voorstellen gaan buigen. Zo wil hij bijvoorbeeld meer duidelijkheid over de precieze impact van het verlengen van de ‘nacht’, van het wegvallen van de Brusselse tolerantie en van een eventuele grotere spreiding van de vluchten.

“We moeten de zaken objectiveren, want de voorbije weken zagen we slechts een totaal dovemansgesprek zonder enige rationaliteit of objectiviteit. Voor een oplossing is eerst objectivering nodig”, aldus de premier. Hij maakt zich niet de illusie dat het nadien makkelijk zal zijn. “Maar als een intelligent pact mogelijk blijkt, dan is het niet moedig om ‘neen’, naar om ‘ja’ te zeggen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER