© atv

Storm hindert scheepvaart naar Antwerpen

Op de Noordzee worden momenteel stormpieken van 8 tot 9 Beaufort gemeten. Als gevolg daarvan is sinds deze namiddag 15 uur de beloodsing grotendeels gestaakt.

PVb

Volgens de directie van het Loodswezen dienden zowel de Nederlandse als de Vlaamse loodsen het werk te staken. Volgens de haven was er hinder voor drie schepen. Daarbij beslisten twee andere schepen op de Noordzee te wachten tot de storm zal luwen. Wel zouden volgens de Antwerpse haven de schepen die met Swaths (speciale loodsen-catamarans) benaderd kunnen worden, wél bediend worden.

Bij de loodsen was echter te horen dat alle swaths “niet beschikbaar” zijn wegens de storm. Erger was, aldus de directie van het loodswezen, dat tot gisteravond al tien loodsen moesten meevaren naar de volgende bestemming. “Een lastige zaak voor de klant maar ook voor onze personeelsbezetting”, aldus de directie. Uitzonderlijk kunnen schepen het dan wel nog wagen om zonder loods maar onder radarbegeleiding te varen.

De onbeschikbaarheid lokt meteen weer de discussie uit of de loodsdiensten toch niet een helibeloodsing achter de hand moeten houden, hoewel die bij echte stormpieken boven de 100 km/u evenmin inzetbaar zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER