Direct naar artikelinhoud

Scheids sust tegenstrever met owngoal na onsportief doelpunt thuisploeg

Joye hier aan de bal.

Opschudding gisteren in de slotminuut van de wedstrijd tussen Sparta Petegem en Torhout in de tweede amateurklasse A. Na een erg onsportief doelpunt van de thuisploeg moest Sparta een owngoal maken om de opgehitste gemoederen te bedaren.

en

De doelman van de bezoekers, Ollevier, had de bal buitengeworpen om een geblesseerde speler van de tegenstander, Wullaert, te laten verzorgen. Al wie ooit op een voetbalveld gestaan heeft, weet dan dat je de bal nadien weer netjes bij de sportieve tegenpartij inlevert. Dat heet sinds mensenheugenis fair play, van de laagste amateurvoetballers tot de best betaalde profs.

Maar thuisspeler Joye zag dat blijkbaar anders. Niet de bezoekende ploeg maar Joye kreeg de bal bij de inworp en scoorde zo de 3-2 voor zijn team, Sparta Petegem. In de 90ste minuut dan nog. Er ontstond heftig tumult en Joye moest de kleedkamer invluchten.

Sparta Petegem overlegde met scheidsrechter Vergoote hoe ze de ontaarde situatie het best konden aanpakken. De oplossing bleek een afgesproken owngoal van verdediger Timmerman. 3-3 dus, en de scheids floot de wedstrijd af. Maar Sparta Petegem liet verstaan dat Joye nog een stevige uitbrander van de club mag verwachten.

De hele situatie doet wat denken aan het doelpunt van Jan Vertonghen bij de beloften van Ajax tijdens de bekerwedstrijd tegen Cambuur in het seizoen 2005-2006 (zie video hieronder). Misschien wel de állermooiste goal van Vertonghen ooit, maar... dat was niet de bedoeling. De Rode Duivel wou de bal teruggeven aan Cambuur in het kader van de fair play, maar het leer belandde prachtig in de winkelhaak. De doelman had geen schijn van een kans. Ook toen gaf Jong Ajax als tegenprestatie een doelpunt weg aan de opponent. Al liep ook dat eigenlijk niet helemaal van een leien dakje.