Direct naar artikelinhoud
Brits koningshuis

Prins George mag geen beste vriendje hebben

Prins George bij zijn moeder, prinses Kate.

De Britse prins William en Kate Middleton hebben een school gevonden voor hun oudste zoontje en troonopvolger George. Opmerkelijk: de directeur is tegen het idee van beste vriendjes.

Vanaf 1 september zal George (3) in een klasje zitten met jongens én meisjes, in tegenstelling tot zijn vader en grootvader. Beetje laat, maar daar stopt het niet qua merkwaardigheden: Ben Thomas, de directeur van de Londense school Thomas's Battersea waar 540 kinderen tussen 4 en 13 jaar les volgen, vindt dat leerlingen vooral "lief moeten zijn voor elkaar" en probeert te verhinderen dat ze er een beste vriendje op na houden. "We hopen dat onze leerlingen massa's vriendjes maken, in plaats van zich te hechten aan één klasgenootje", zegt hij. "Zo'n exclusieve vriendschap leidt tot bezitsdrang en zorgt op termijn voor gekwetste gevoelens."

De Vlaamse pedagoog Bert Smits geeft toe dat kinderen "heel erg kunnen lijden" als ze gescheiden worden van hun beste vriendje, bijvoorbeeld omdat er van school wordt veranderd. "Dat is echt verdriet, dat heel serieus moet worden genomen", meent hij. "Maar aan de andere kant is dat een deel van het leven. Later zal dat toch aan bod komen en dus moet je er als kind mee leren omgaan. Anders kweek je wereldvreemde volwassenen."

'We hopen dat onze leerlingen massa's vriendjes maken, in plaats van zich te hechten aan één klasgenootje'
Ben Thomas, de directeur van de Londense school Thomas's Battersea

Montessori

Kate en William maakten al eerder ongewone keuzes voor hun oudste zoon. Zo is ook de crèche waar prins George nu wordt opgevangen, er een die een beetje buiten de lijntjes kleurt. Het kinderdagverblijf werkt volgens de Montessori-principes. De begeleidsters hebben maar één gouden regel: de kinderen helpen om het zélf te doen.