Direct naar artikelinhoud
dierenmishandeling

168 processen-verbaal voor overtredingen in slachthuizen

De wanpraktijken in het varkensslachthuis in Tielt kwamen vorige week aan het licht.

488 meldingen over ernstige overtredingen in slachthuizen. Zoveel klachten kreeg de Inspectie Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid vorig jaar. Er werden 168 processen-verbaal opgemaakt en zeven waarschuwingen uitgedeeld.

Alhoewel de Vlaamse overheid in 2015 meer meldingen over overtredingen in slachthuizen ontving - welgeteld 464 -, werden er dat jaar veel minder pv's opgelegd - 91 om precies te zijn. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts op een schriftelijke vraag van Jelle Engelbosch (N-VA).

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen of FAVV controleert de slachthuizen via zogenaamde dierenartsen met opdracht. Zij werken ter plekke checklists af met betrekking tot dierenwelzijn. Die maatregelen zijn gebaseerd op de Europese verordening inzake 'de bescherming van dieren bij het doden'. Bij ernstige overtredingen vullen deze dierenartsen een formulier in dat aan de Inspectiedienst Dierenwelzijn bezorgd wordt.

"In 2015 ontving de dienst 464 meldingen, waarvan 461 van dierenartsen, één van het FAVV en twee van burgers. Deze meldingen resulteerden in 91 pv's. In 2016 ging het om 448 meldingen - een kleine daling dus -, die allen afkomstig waren van dierenartsen met opdracht. Er werden wel meer processen-verbaal opgesteld (168) en zeven waarschuwingen opgelegd", aldus Weyts. Een belangrijk deel van de meldingen gaat over de transportomstandigheden.