Eternit mag familie asbestslachtoffer lagere schadevergoeding betalen in beroep

© rr

Eternit was wel degelijk op de hoogte van de gevaren die asbest met zich meebrengt. Zo heeft het Brusselse hof van beroep dinsdag geoordeeld. Het bedrijf moet daarom een schadevergoeding van 25.000 euro betalen aan de nabestaanden van Françoise Jonckheere, die in 2000 overleed aan de gevolgen van longvlieskanker. Die hadden in eerste aanleg nog recht op een vergoeding van 250.000 euro, maar Eternit ging in beroep tegen die beslissing.

yb, jdb

Het Brusselse hof van beroep heeft dinsdag geoordeeld dat asbestproducent Eternit schuldig is aan de dood van Françoise Jonckheere. De vrouw overleed in 2000 aan de gevolgen van longvlieskanker, dat veroorzaakt kan worden door blootstelling aan asbest.

Volgens de beroepsrechter was Eternit sinds de jaren ‘70 wel degelijk op de hoogte van de gevaren die asbest met zich meebrengt. Maar het bedrijf zou niet de nodige voorzorgen genomen hebben om zowel de werknemers als de omgeving voor die gevaren te behoeden.

Het bedrijf werd in 2011 nog veroordeeld tot een schadevergoeding van 250.000 euro aan de familie Jonckheere, maar het bedrijf ging daartegen in beroep.

Lagere som

Eternit moet nu ‘slechts’ 25.000 euro betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer. De zaak werd ooit opgestart door Françoise Jonckheere, maar die werd na haar overlijden voortgezet door haar vijf zonen. Twee van hen bezweken in 2003 en 2009 ook aan dezelfde vorm van kanker, net als hun vader in 1987. Hij was een voormalige werknemer van Eternit in Kapelle-op-den-Bos.

De kwestie is volgens de rechtbank dus een ‘derdenverhaal’ geworden. Het bedrijf zou daarom slechts 7.000 euro moeten toekennen aan de nabestaanden. De rechter heeft uiteindelijk besloten om dat bedrag op te trekken naar 25.000 euro.

Toch toont de familie Jonckheere zich tevreden met het arrest. Zij zien namelijk eindelijk officieel bevestigd dat Eternit verantwoordelijk is voor het overlijden van enkele familieleden en zien daardoor hun jarenlange veldslag gewonnen.

Doofpot

“Eternit heeft jarenlang gelogen over de gevaren van asbest en heeft nadien een doofpotoperatie op poten gezet”, zei Eric Jonckheere, zoon van Françoise, enkele maanden geleden nog. “Mensen die ziek werden, kregen een vergoeding, zolang ze maar geen proces begonnen. Asbestslachtoffers die een beroep willen doen op het Asbestfonds, moesten afzien van gerechtelijke stappen. Ook mijn moeder kreeg een dergelijke vergoeding aangeboden van de CEO van Eternit, maar ze weigerde dat resoluut. Ze had gelijk, er moet een einde komen aan die omerta.”

LEES OOK (+): Al 16 jaar zet Eric de strijd van zijn familie tegen asbest voort: “Ik had het mijn moeder beloofd”

Ook na de uitspraak van de beroepsrechter blijft die situatie nog steeds onveranderd. Asbestslachtoffers moeten nog steeds de keuze maken tussen gerechtelijke stappen of het Asbestfonds. De familie Jonckheere wil daar naar eigen zeggen een nieuw strijdpunt van maken, om ook met die situatie in de toekomst komaf te maken.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen