© BELGA

De Croo: “Op een moment dat duizenden kinderen sterven door honger en geweld, kunnen we niet wegkijken”

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) noemt het “te gek voor woorden” dat Waals minister-president Paul Magnette aanhaalt dat ons land uit de internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat moet stappen indien het de wapenleveringen aan Saoedi-Arabië wil stopzetten.

De Croo lanceerde afgelopen weekend het voorstel om wapenleveringen aan Saoedi-Arabië te stoppen. Hij verwees daarvoor naar de rol van de oliestaat in de oorlog in Jemen. Volgens VN-Vluchtelingencommissaris Zei Ra’ad vielen al meer dan 13.000 burgerslachtoffers en zijn drie miljoen mensen op de vlucht. Miljoenen Jemenieten leven in voedselonzekerheid. Er dreigt een grote humanitaire ramp.

De minister betreurt de afwijzende reactie van de Waalse regeringsleider op zijn oproep. “Ik begrijp niet dat er niet eens een begin van gesprek mogelijk is”, aldus De Croo. Volgens hem kan een causaal verband worden gelegd tussen de wapens die regionaal worden geleverd en het menselijk leed dat ze veroorzaken. “Op een moment dat duizenden kinderen sterven door honger en geweld, kunnen we niet wegkijken. Vanuit mijn humanitaire bevoegdheid is het mijn plicht om dit aan te kaarten. Maar ik kan enkel oproepen. Het zijn de gewesten die beslissen”.

Hij erkent dat een Europees wapenembargo beter zou zijn. “Maar in de praktijk betekent het dat zolang de Europese landen onderling niet tot een consensus komen, men rustig wapens blijft exporteren”, laakt De Croo. “Pleiten voor een Europese oplossing en nadien achterover leunen, is gemakkelijk”.

Magnette had er op gewezen dat ook Saoedi-Arabië deel uitmaakt van de internationale coalitie tegen IS. Wapenleveringen zouden daarom pas kunnen stoppen indien België uit de coalitie stapt. “Te gek voor wooorden”, reageert De Croo. “België bestrijdt op dit moment samen met een coalitie van meer dan zestig landen de gruwel van IS. Ik verdedig dat. Maar dat betekent toch niet dat we daarom een vrijbrief moeten geven aan alle landen van die coalitie om in andere conflicten de principes van het internationaal humanitair recht manifest te schenden?”, redeneert de minister.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER