Duitsland onderzoekt Turkse spionage van Gülenaanhangers

Het Duitse gerecht is een onderzoek begonnen naar mogelijke spionage door de Turkse geheime dienst. Die zou volgens de Duitse media in Duitsland wonenden Turken die sympathie hebben voor de Gülenbeweging in de gaten houden. Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zegt dat spionage in zijn land niet geduld zal worden.
AP2003

In februari had de topman van de Turkse geheime dienst MIT de Duitse tegenhanger Bundesnachtrichtendienst (BND) een lijst met namen, adressen, telefoonnummers en foto's van meer dan 300 in Duitsland wonende mensen van Turkse oorsprong gegeven.

Volgens Ankara hebben die mensen banden met de beweging van de prediker Fethullah Gülen (foto in tekst), die in de Verenigde Staten in ballingschap leeft. Turkije beweert dat die beweging achter de mislukte staatsgreep van vorig jaar zit, maar daar zijn nog altijd geen bewijzen voor geleverd. Hoe dan ook wordt de beweging van Gülen beschouwd als een potentiële rivaal voor president Recep Tayyip Erdogan die via een referendum zijn macht wil uitbreiden in Turkije.

Gisteren maakten Duitse media zoals de omroepen NDR, WDR en de Süddeutsche Zeitung bekend dat de Turkse geheime dienst MIT op grote schaal aanhangers van Gülen in Duitsland bespioneert.

"Onaanvaardbaar en strafbaar"

Het gerecht is nu een onderzoek gestart naar die spionage. De Duitse regering is er niet over te spreken, maar er zijn wel verschillen in de reacties.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) noemt die spionage totaal onaanvaardbaar en heeft daarover al herhaaldelijk geklaagd bij de Turkse overheid. "Spionage zal in de Bondsrepubliek niet geduld worden en is strafbaar", zegt de Maizière nog.

Zijn collega van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel, van de sociaaldemocratische coalitiegenoot SPD, is voorzichtiger en wil de Turkse spionage "niet bevestigen noch ontkennen".

Thomas Oppermann, de fractievoorzitter van de SPD in de Bondsdag, is duidelijker: "Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije evolueert dat land steeds sterker van een democratie naar een autoritaire staatsvorm".

Meest gelezen