© Photo News

Delphine Boël vangt bot bij rechter: koning Albert II is niet haar wettelijke vader

De klacht van Delphine Boël is “ongegrond” verklaard door de rechtbank van Brussel. Koning Albert II is wettelijk gezien dus niet de vader van de kunstenares.

mtm

De vordering die Delphine Boël had ingesteld om het vaderschap van haar wettelijke vader Jacques Boël te betwisten, is door de Brusselse familierechtbank afgewezen. Volgens de rechtbank heeft Delphine Boël niet bewezen dat Jacques Boël haar vader niet is. Het gevolg van die beslissing is dat de eis die Delphine Boël had ingesteld om koning Albert II te erkennen als haar wettelijke vader onontvankelijk is. Dat bevestigt Luc Hennart, de voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg.

DNA-test

Delphine Boël (48) diende in 2013 de vordering in om zich als dochter te laten erkennen door koning Albert II en eiste ook dat hij een DNA-test zou afleggen. Dat was mogelijk omdat Albert II sinds zijn aftreden in juli van dat jaar geen immuniteit meer genoot. Volgens Boël had haar moeder Sybille de Selys Longchamps een relatie met de vorst tussen 1966 en 1984.

Boël startte in 2013 tegelijk ook een procedure op voor het betwisten van het vaderschap door Jacques Boël. Hij besliste om die niet aan te vechten en legde een DNA-test af die uitwees dat hij inderdaad niet de biologische vader was.

Eind 2014 werd de procedure echter geschorst nadat de rechtbank had beslist om twee prejudiciële vragen te stellen aan het Grondwettelijk Hof, over de verjaring en over het “bezit van staat”, het geheel van feiten die erop duiden dat men zich steeds als ouder heeft gedragen, en dat ook de buitenwereld de betreffende persoon steeds als ouder heeft beschouwd. Na het antwoord van het Grondwettelijk Hof op die vragen werd de procedure voor de familierechtbank hervat. Na de pleidooien en het advies van het openbaar ministerie in februari, heeft de familierechtbank vandaag haar vonnis geveld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer