© Belga

© Belga

© Belga

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Coquard wint eerste rit in Baloise Belgium Tour, massale valpartij vlak voor finish

Bryan Coquard heeft de eerste etappe in de Baloise Belgium Tour (2.BC) gewonnen, de vroegere Ronde van België. De 25-jarige Fransman van Direct Energie was na 179 kilometer in Knokke-Heist de snelste in een massasprint, die werd ontsierd door een massale valpartij, en wordt uiteraard ook de eerste leider.

vml, svar

Startplaats van de Baloise Belgium Tour was Lochristi. Van daaruit ging het via het Meetjesland naar Knokke-Heist waar op de ‘Wandelaar’ de eerste rit finishte.

Vijf vluchters steeds in het vizier gehouden

Benjamin Declercq, Dries De Bondt, Lawrence Naesen en de Oostenrijker Stefan Denifl zorgden voor een eerste afscheiding. Hun vlucht werd na 18 kilometer echter al tenietgedaan. Na 22 kilometer was Belgisch kampioen Philippe Gilbert de snelste aan het eerste checkpoint en wat verderop vormde zich met Kenneth Vanbilsen, Ludwig De Winter, Timothy Stevens, de Nederlander Brian van Goethem en de Deen Lasse Norman Hansen de eerste lange vlucht van de dag. Het peloton hield het vijftal echter steeds in het vizier en zij mochten maximaal drie minuten voor de grote groep uit rijden.De leiders sneden de eerste van twee plaatselijke ronden, van elk 23,6 kilometer, aan met een voorsprong van 1:50 op het peloton. Daarin bepaalden de mannen van Astana en Veranda's Willems-Crelan nog steeds het tempo. Voorin zat de mot erin en werd er gedemarreerd, zodat de verstandhouding helemaal zoek was. Hansen trok dan maar alleen in de aanval, nadat eerder Stevens en Vanbilsen versnelden.Hansen begon met 43 seconden voorsprong op zijn vroegere metgezellen aan de laatste plaatselijke ronde, terwijl het peloton volgde op 1:01. Toen de vier gegrepen werden, ontplofte onder impuls van Gilbert de boel in de grote groep. Dat was het sein voor Oliver Naesen en Pieter Vanspeybrouck om ook te versnellen. De vlucht van Hansen strandde op 14 kilometer van de meet. Van dan af aan werd alles in gereedheid gebracht voor de aangekondigde massaspurt.

Massale val ontsiert sprint

Jürgen Roelandts leek zijn ploegmaat Jens Debusschere perfect te piloteren naar ritwinst maar net nadat hij zich liet uitzakken kwam topfavoriet Bryan Coquard er indrukwekkend over. Jens Debusschere (Lotto Soudal) werd tweede, de Brit Daniel McLay (Fortuneo-Vital Concept) derde.

Achter hen was er een massale valpartij met heel wat slachtoffers, ondermeer Edward Theuns die als eerste tegen de vlakte ging, waardoor een beperkte groep renners om de zege streed.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Edward Theuns: "Ik hoop dat niemand zich serieus heeft bezeerd"

Pechvogel Theuns raakte in de sprint het wiel van een voorganger en ging daardoor tegen de vlakte: "Ik zocht de ruimte rechts, de renner voor mij ging net iets naar links", zuchtte de Gentenaar. "Het scheelde eigenlijk niets, misschien maar een centimeter, maar het was een centimeter te veel... Ik hoop dat niemand zich serieus heeft bezeerd. Bij mij valt de schade goed mee, enkel schaafwonden/brandwonden. Mijn rug doet geen pijn, en dat is wel het eerste waar ik aan denk. Ik voelde snel dat het wel meeviel. Ik voel wel dat ik nog geen topvorm heb, al ben ik wel in orde en wou ik hier meesprinten. We zaten eigenlijk te ver, daarom probeerde ik wat ruimte te zoeken. Maar het is slecht afgelopen..."

Theuns kwam te voet over de streep met gehavende kleren, een wonde aan zijn nek leek het meest zorgwekkend. Hij moest ook naar de dopingcontrole, maar omdat hij verzorging nodig had is de controleur maar mee op de bus gestapt.

Morgen/donderdag gaat het vanuit Knokke-Heist in een streep richting Lendelede om dan naar het Heuvelland te trekken met de beklimmingen van de Schomminkelberg, Monteberg en Kemmelberg op het programma. De aankomst is dan voorzien in Moorslede. De tijdrijders komen vrijdag aan hun trekken tijdens een 13,4 kilometer lang traject in en rond Beveren-Waas. De koninginnenrit staat geprogrammeerd op zaterdag met start en aankomst te Ans. Na deze “mini” Luik-Bastenaken-Luik volgt op zondag de ontknoping met de rit tussen Tienen en Tongeren.

Vorig jaar ging de eindzege naar Dries Devenyns die het haalde van de Zwitser Reto Hollenstein met vier seconden voorsprong. Derde werd toen Stijn Vandenbergh.

Uitslag:

1. Bryan Coquard in 4u08'58" 2. Jens Debusschere z.t.3. Daniel McLay 4. Tom Van Asbroeck 5. Roy Jans 6. Bert Van Lerberghe 7. Baptiste Planckaert 8. Michaël Van Staeyen 9. Kenny Dehaes 10. Nicolas Marini

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen