© Wim Hendrix

Man na aanrijding door auto: “In de straten van Antwerpen werd ik een bange fietser”

Stijn Tormans werd begin maart op zijn Velo aangereden door een BMW op de Mechelsesteenweg in Antwerpen. Drie maanden later had hij in het revalidatieziekenhuis, in zijn rolstoel, een gesprek met de 79-jarige man die hem aanreed. “Waarom heb je al die tijd niets laten weten, Roger?”

JaTi

Stijn Tormans doet zijn verhaal in het magazine Knack, waar hij voor schrijft. Op 12 maart liep hij zware verwondingen op toen hij op zijn Velo werd aangereden door een auto op de Mechelsesteenweg. Tormans werd naar het ziekenhuis overgebracht, met onder meer een gebroken been. “Je beenspieren zullen verdwijnen”, vertelde de kinesiste hem de eerste dag. “Je zult opnieuw moeten leren stappen.”

Twee maanden later nam Tormans de telefoon en belde hij naar de chauffeur die hem had aangereden. Enkele weken later spraken ze af in het revalidatieziekenhuis. “Waarom heb je al die tijd niets laten weten, Roger?”, vroeg hij hem. “Ik heb het er moeilijk mee gehad”, was zijn antwoord. “Altijd zag ik je daar weer liggen op die brancard.”

”Fietsen op leven en dood”

© Victoriano Moreno

Antwerps burgemeester Bart De Wever raadde onlangs iedereen in ’t Stad aan om meer de fiets te nemen. “Je bent dan aangenaam verrast als je kijkt wat een mooie fietsstad Antwerpen toch geworden is”, zei De Wever toen.

“Ik vraag me af waarover hij het heeft”, schrijft Tormans. “De vreselijk heraangelegde Nationalestraat, de Turnhoutsebaan of al die andere plaatsen waar ik al jaren op leven en dood fiets. Hoe langer hoe trager ook, uit angst. In de straten van Antwerpen werd ik een bange, blanke fietser. Eigenlijk waren er niet zoveel wegen waar ik me wel veilig waande. De Mechelsesteenweg was er een van”, aldus Tormans.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER