TIJDLIJN. Van mysterieus overlijden naar een arrestatie in Roemenië: zo verliep het onderzoek naar Sofie Muylle

© rr

Vijf maanden na haar dood is er een verdachte opgepakt voor de moord op de 27-jarige Sofie Muylle. Het gaat om de 23-jarige Alexandru C., die maandag gearresteerd werd in Roemenië. Het parket van Brugge heeft om zijn uitlevering gevraagd. Een reconstructie van moord tot arrestatie.

jdb

LEES OOK. Zo werd de verdachte van de moord op Sofie Muylle gevonden

22 januari: Sofie gaat even “luchtje scheppen”, maar komt niet meer terug

Sofie Muylle (27) zit met haar vriend, Bruggeling W.C. (31) aan de toog van KZ Piano Bar in Knokke. Het tweetal is een maand samen en hebben intussen al redelijk wat glazen op. Rond vijf uur ’s nachts zegt Sofie aan haar vriend dat ze buiten “een luchtje gaat scheppen”. Het vriest, dus Sofie – gekleed in een kort rokje met nylonkousen – trekt haar zwarte bontjas aan en vertrekt. Haar vriend zal later aan de politie verklaren dat het de laatste keer is dat hij haar levend heeft gezien.

Later die nacht gaat W.C. nog op verschillende zoek naar Sofie en stuurt hij haar nog enkele sms’jes, maar haar gsm blijkt in haar handtas te zitten die ze achter liet in de Piano Bar.

© rr

Hij gaat enkele uren later aangifte doen in het politiekantoor van Knokke en belt diezelfde ochtend ook nog naar de vader van Sofie om hem het onrustwekkende nieuws te melden.

22 januari: Lichaam Sofie wordt gevonden

Een paar uur later wordt het lichaam van Sofie Muylle aangetroffen onder het houten terras van brasserie Le P’tit Bedon, op zo’n anderhalve kilometer van de Piano Bar. Het is een politieagent die op dat moment niet in dienst is, die de akelige ontdekking doet.

Uit een autopsie blijkt dat Sofie met verstikking werd omgebracht. Van seksueel misbruik is geen sprake en ze werd ook niet beroofd. Blijft dus de vraag: waarom werd Sofie dan wél gedood?

© Simon Mouton

De rechercheurs hopen in eerste instantie antwoorden te krijgen van haar vriend W.C. Een paar uur na zijn aangifte, halen ze hem op in zijn appartement in Brugge. Maar de man heeft een alibi, dus ze moeten hem terug laten gaan. “De dader loopt nog vrij rond”, klonk het later bij de politie. Maar waar dan?

31 januari: Vijf mensen ondervraagd

De politie neemt vijf mensen mee voor ondervraging. Eén van die ondervraagden was W.C., de nieuwe vriend van Sofie. Alle vijf zouden ook DNA afgestaan hebben. De speurders hoopten dankzij een DNA-match alsnog een doorbraak te forceren in de mysterieuze zaak. Na enkele uren werd het vijftal opnieuw vrijgelaten.

3 februari: Oproep naar camerabeelden

“Het gaat om een heel moeilijke zaak. Er werken continu twintig mensen aan de zaak”, klinkt het begin februari bij de speurders. Omdat ze nog altijd geen verdachte op het spoor zijn, doen de speurders een oproep naar camerabeelden uit de buurt. “Echt alles kan van belang zijn.”

© VTM

21 februari: Blauwe jas komt voor het eerst ter sprake

De agenten vragen voor het eerst om uit te kijken naar een man met een opvallende blauwe jas. Hij zou de ochtend na de moord gesignaleerd zijn op de zeedijk. Volgens velen zou hij de man zijn die als enige écht weet wat er met Sofie gebeurd is. Op camerabeelden, die vertoond werden in het opsporingsprogramma ‘Faroek’, is te zien hoe hij – na de vondst van het levenloze lichaam van Sofie – heen en weer loopt op de dijk, druk bezig met zijn gsm. De politie doet ook een oproep naar getuigen.

LEES OOK. DNA-spoor op Sofie Muylle is mogelijk van haar moordenaar

24 februari: Identificatie van getuigen

De politie kan acht van de elf gezochte getuigen identificeren. De getuigen werden herkend of meldden zich spontaan bij de politie na de oproep eerder deze week in het opsporingsprogramma ‘Faroek’. Maar de drie mannen met een opvallend blauwe jas - wellicht één en dezelfde persoon - is wel nog steeds spoorloos. Dat hij zich nog niet aangemeld heeft, ondanks de grote aandacht in de media, wordt ook in speurderskringen als verdacht beschouwd.

22 maart: Is slachtoffer in een wagen gestapt?

De speurders vermoeden dat Sofie Muylle op de avond van haar overlijden mogelijk had afgesproken met een andere man en in een auto is gestapt, nadat ze eerst een eindje had gewandeld tot aan het strand. Een mogelijke verklaring waarom ze plots niet meer te zien was op camerabeelden.

28 maart: Nieuwe beelden

Ruim twee maanden na de dood van Sofie Muylle doet de politie een nieuwe oproep in het VTM-programma ‘Faroek’. Er wordt nu specifiek gezocht naar “de man met de blauwe jas”, die intussen als hoofdverdachte van de moord beschouwd wordt. Na de uitzending ontving de politie minstens vijftig nieuwe tips.

20 april: DNA-spoor ontleed

In april slagen de speurders erin om een DNA-spoor van “een man” te ontleden op de jas van het slachtoffer. Er worden vijftien verdachten opgeroepen op een DNA-staal af te geven, maar allemaal zonder resultaat.

Een wijkagent, die enkele maanden voordien na een huisbezoek vingerafdrukken had genomen van vier Roemenen die illegaal in ons land verblijven, legt plots het verband tussen zijn bezoek en het huidige onderzoek. De zaak komt in een stroomversnelling.

22 april: De vriend van Sofie praat voor het eerst

Wouter (31), de vriend van de vermoorde Sofie Muylle (27), reageert in onze krant voor het eerst op de zaak. “Ik heb er goede hoop op dat ze hem gaan vinden”, zei hij. “Het etiket van moordenaar krijgen, was ongelooflijk zwaar. Mijn leven was ineens kapot. Ik ga iedere week naar de psychiater en probeer nu de draad weer op te pikken.”

2 juni: Nieuw spoor blijkt valse hoop

Of de man met blauwe donsjas, die op 21 februari een 66-jarige vrouw in Antwerpen heeft overvallen, ook te maken heeft met de moord op Sofie Muylle? Het leek een interessant spoor, alleen bleek het even later om een verschillende dader te gaan.

© rr

28 juni: Moordverdachte opgepakt in Roemenië

Is de “man met de blauwe jas” eindelijk gevat? Vijf maanden na haar dood is er een verdachte opgepakt voor de moord op de 27-jarige Sofie Muylle. De man werd opgepakt in Roemenië, zo bevestigt het parket van Brugge. Het zou gaan om de 23-jarige Alexandru C. De onderzoeksrechter vraagt de uitlevering van de verdachte. “Er zijn ernstige aanwijzingen van schuld”, luidt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen