“U praat tegen mij op een manier, die u in elke andere situatie een bloedneus zou opleveren”

© Photo News

Een anonieme politieagent(e) heeft op Facebook een openhartige brief geschreven aan de Belgische burger. Het is een reactie op de oplaaiende agressie tegen de politie de voorbije dagen, maar ook op de algehele negatieve houding van de “belastingbetaler” ten opzichte van de politie. De auteur wilt de burger een spiegel voorhouden om aan te tonen dat agenten het in de ogen van de Belg nooit goed kunnen doen. “U praat tegen mij op een manier, die u in elke andere situatie een bloedneus zou opleveren, maar u verwacht van mij dat ik dat zonder meer accepteer.”

rrln

“Geachte belastingbetaler, ik denk dat u mijn identiteit inmiddels wel heeft vastgesteld. Ik pas vast en zeker in het hokje, waarin u mij wilt indelen en u vindt mij ‘typisch’”, begint de brief. Vanaf hun geboorte leert u uw kinderen dat ik de boeman ben en ze zijn dan geschokt omdat ik met mijn traditionele vijand, de crimineel, vergeleken word.”

Luiheid

De agent(e) geeft vervolgens een aantal voorbeelden om aan te tonen dat de Belgische burger met twee maten meet als het gaat om de politie. “U neemt waarschijnlijk een uur middagpauze en ettelijke koffiepauzes, maar u beschuldigt mij van luiheid als ik een keer ga zitten. U bent trots op uw goede manieren, maar u vindt het heel normaal om mijn maaltijd met uw problemen te onderbreken”, klinkt het. “U zult er niet aan denken om uw tandarts te vertellen hoe hij een kies moet trekken of een dokter te laten zien hoe hij een blindedarm moet opereren. U vindt het wel heel normaal om mij steeds te vertellen hoe ik mijn werk zou moeten doen.”

“U praat tegen mij op een manier, die u in elke andere situatie een bloedneus zou opleveren”

Bij de uitoefening van het werk kan de politie het bovendien nooit goed doen in de ogen van de burger, stelt de schrijver. “U beschuldigt mij ervan dat ik de jeugd te zacht aanpak, totdat ik op een keer uw eigen kind de les lees. U stoort zich eraan dat ik mij met hoge snelheid naar een plaats des onheils spoed, maar u beklaagt zich erover als het meer dan 10 seconden duurt voordat ik bij uw probleem ben. U ziet het als een deel van mijn werk dat ik geslagen word, maar als ik terugsla noemt u dat machtsmisbruik. U praat tegen mij op een manier, die u in elke andere situatie een bloedneus zou opleveren, maar u verwacht van mij dat ik dat zonder meer accepteer.”

“Welnu meneer de belastingbetaler, staande op uw voetstuk beklaagt u zich over de manier waarop ik mijn werk verricht en geeft u mij alle mogelijke scheldnamen. Vergeet echter niet dat uw eigendom, uw familie en ook uw leven van mij of van mijn collega’s kan afhangen”, besluit de agent(e). “Jawel, meneer de belastingbetaler. Dat ben ik, die waardeloze politieman/vrouw...”

Reacties

De reacties onder het Facebookbericht zijn overwegend positief. Veel personen prijzen het bericht en betuigen hun respect voor de politie. “De waarheid moest eens goed en simpel gezegd worden! Kop op inspecteurs, jullie hebben meer fans dan je denkt , ook nadat we een PV’tje kregen”, schrijft iemand. “Zeer goede en terechte brief, je hebt volkomen gelijk. Jullie mogen niet als boeman maar als helper voorgesteld worden”, reageert een ander.

Ook biedt iemand excuses aan namens “mede belastingbetalers”. “Sorry voor de scheldpartijen die u moet door staan omdat we gefocust zijn op onze verloren tijd. Bij jullie bijstand. Sorry als wij niet snel de baan vrij maken als jullie ergens naar toe opgeroepen worden. Omdat we te druk met onze eigen wereld bezig zijn. Sorry voor zoveel meer. Maar ook ‘bedankt’. Bedankt om bij te staan bij auto pech. Bedankt om tussen een ruzie te komen, ook al willen we het eerst niet”, klinkt het onder meer.

Geweldsincidenten tegen politie

De voorbije dagen werd de Antwerpse politie meermaals geconfronteerd met geweld jegens agenten tijdens het doen van hun job. Zo werden agenten zaterdag met eieren bekogeldtoen ze ter plaatse kwamen bij een auto-ongeval. Zondag werd inspecteurs belaagd door jongeren, toen zijn een bromfietser wilden controleren. Op de Sinksenfoor werden twee agenten maandag getrapt en geslagendoor een groep jongeren. De korpschef van de politie Antwerpen heeft aangegeven dat dit “moet stoppen”. Er zullen extra teams worden ingezet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen