© BELGAIMAGE

Na 28 jaar wachten worden zes mensen aangeklaagd voor grootste voetbaldrama in Europa

De Britse justitie heeft 28 jaar na het voetbaldrama in het Hillsborough-stadion zes mensen aangeklaagd, zo heeft het Brits parket woensdag bekendgemaakt. In 1989 speelde Liverpool de halve finale van de Engelse beker tegen Nottingham Forrest in het stadion van Sheffield toen paniek uitbrak. Daarbij kwamen 96 mensen om het leven, allemaal supporters van Liverpool. Er waren ook 766 gewonden.

Aanvankelijk werden de fans van Liverpool door politie en pers met de vinger gewezen, wat leidde tot woede bij de Liverpool-aanhang. Die vroegen jarenlang ‘Justice voor de 96’, gerechtigheid voor de overleden supporters. Volgens de politie lag de fout namelijk bij dronken Liverpool-fans, iets wat al die jaren stellig ontkend werd door de families.

Na lang wachten oordeelde een jury vorig jaar dat de verantwoordelijkheid eerder diende gezocht bij de politie- en ambulancediensten. Na het verdict zongen de betrokken families vorig jaar een geëmotioneerde versie van “You’ll Never Walk Alone”, het clublied van Liverpool. Nu werden zes mensen officieel aangeklaagd voor de ramp, onder wie vier vroegere politiemensen.

Er zijn nu zes mensen aangeklaagd onder wie vier vroegere politiemensen. Een van hen is de vroegere hoofdcommissaris David Duckenfield, die toen verantwoordelijk was voor de veiligheid bij de match in de halve finale van de Engelse beker. Hem wordt doodslag wegens grove nalatigheid ten laste gelegd.

Hij heeft al toegegeven te hebben beslist een stadionpoort te laten openen, waardoor fans zich nog meer repten om binnen te raken en waarbij in het gedrang sommigen onder de voet werden gelopen. Mensen arriveerden ook op een overbevolkte tribune. Velen kregen geen lucht meer om te ademen.

Onder de aanklachten tegen de anderen is er obstructie van de justitie. De politie is er immers van beticht de affaire onder de mat te hebben willen vegen. Ook een jurist en een vroeger hoofd van voetbalclub Sheffield Wednesday, eigenaar van het stadion, zijn aangeklaagd.

De families van de slachtoffers zijn van de aanklachten op de hoogte gebracht. “Dat is juist wat we wilden (...), niet meer, niet minder”, reageerde Margaret Aspinall, voorzitter van een organisatie die de Hillsborough-families helpt. Niemand van de ambulancediensten is aangeklaagd, aldus de Britse openbare omroep BBC.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Buitenlands voetbal