Dochter (20) van Molenbeekse schepen vrijgesproken in terreurdossier

© Isopix

De correctionele rechtbank van Charleroi heeft leden van het jihadistische netwerk van Jumet veroordeeld tot straffen van 30 maanden met uitstel tot acht jaar cel. De dochter van de schepen van Molenbeek Ahmed El Khannouss is vrijgesproken.

De zeven verdachten, onder wie twee vrouwen, werden vervolgd voor lidmaatschap van een terroristische organisatie, gelieerd met Islamitische Staat (IS).

“Ongelovigen uitroeien”

In januari 2016 waren Albin M. en Nawel Z. uit Jumet en de Brusselaar Bilal M. opgepakt. Ze stonden op het punt om naar Syrië te reizen om er bij IS te gaan vechten. De speurders ontdekten dat de bendeleden via het sociale medium Telegram met elkaar in contact stonden. In de gesprekken gaf Albin M. te kennen dat hij “als martelaar wilde sterven”. Bilal M. wilde “de jihad doen” en daarna terugkeren naar Europa om “ongelovigen uit te roeien”.

Albin M. en Bilal M. hadden in Parijs ook Inès M. ontmoet, een jonge vrouw die een aanslag voorbereidde met een bomauto nabij de kathedraal van Notre Dame. Ook Mohamed M. werd opgepakt. Hij wilde een motor en een wapen aanschaffen om een aanslag te plegen. Ahmed O. plaatste propagandamateriaal zoals video’s van IS op sociale netwerken.

Dochter schepen

Youssef B., die al in Brussel was veroordeeld voor gelijkaardige feiten, was in het geheim getrouwd met Ines E., de dochter van een schepen in Sint-Jans-Molenbeek. De jongedame had verklaard uit liefde te hebben gehandeld en zei dat ze niet van plan was om naar Syrië te reizen. De rechter sprak haar vrij. Youssef B. daarentegen werd veroordeeld tot acht jaar celstraf.

Albin M. en Bilal M., die als leiders van het netwerk werden gezien, kregen 7 jaar cel en 30.000 euro boete en ze verliezen hun burgerrechten voor 10 jaar. Bilal M. kreeg nog eens 18 maanden bijkomende straf, omdat hij bij een arrestatie en politieman met een mes had bedreigd. Mohamed M. kreeg 5 jaar met uitstel. Ahmed O. kreeg 4 jaar met uitstel en Nawel Z. kreeg 30 maanden met probatie-uitstel en nog eens 10 maanden met uitstel voor bedreigingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen