Verdachte van moord opgepakt in Roemenië: en wat volgt er nu?

Het Brugse gerecht verwacht dat Alexandru C., de verdachte van de moord op Sofie Muylle, snel in ons land zal zijn. Hij kan wel beroep aan tekenen tegen een uitlevering, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Hoe verloopt de procedure?

tg

Wie pakte de verdachte op?

Alexandru C. werd maandag gearresteerd. De Roemeense politie pakte de 23-jarige man op in Suceava, in zijn thuisland. Dit gebeurde op basis van een Europees aanhoudingsbevel, afgeleverd door de onderzoeksrechter in Brugge. Bij die operatie waren Belgische speurders aanwezig.

Wat gebeurt er nu verder?

Het parket vraagt de uitlevering van de verdachte zodat verder onderzoek, waaronder DNA-onderzoek, uitsluitsel kan brengen over zijn al dan niet betrokkenheid bij de feiten”, zegt procureur Céline D’havé van het parket van Brugge dat het onderzoek naar de moord op Sofie Muylle voert.

Kan hij zich nog verzetten tegen een uitlevering?

Een rechtbank in Suceava heeft 15 dagen de tijd om een beslissing te nemen over de uitlevering. “De verdachte kan zich verzetten, maar de gronden waarop hij verzet kan aantekenen zijn beperkt als de uitlevering deel uitmaakt van het Europees aanhoudingsbevel. Als de dader uit een niet-Europees land zou komen, zou hij meer mogelijkheden hebben om in beroep te gaan tegen een uitlevering”, zegt Edward Landtsheere van de FOD Justitie.

Wanneer kan hij in ons land zijn?

De wet voorziet in een maximumtermijn van 60 dagen. Maar dat is in theorie. Als er verzet wordt aangetekend en de verdachte probeert alle mogelijke procedures te benutten om een uitlevering te verhinderen, kan dat wat langer duren. “Zet de rechtbank het licht op groen en gaat de verdachte onmiddellijk akkoord, dan kan de uitlevering snel gebeuren”, zegt Edward Landsheere. De Brugse procureur Céline D’havé verwacht dat de verdachte snel in België zal zijn. “De samenwerking met de Roemeens autoriteiten verloopt zeer vlot”, klinkt het.

Hoe verloopt de uitlevering zelf?

Eens alle formaliteiten vervuld, kan de federale politie de verdachte in Roemenië gaan ophalen. Bij zware criminelen kan het zijn dat daar een militair vliegtuig wordt voor gecharterd. In dit geval zal de verdachte wellicht gewoon met een lijnvlucht naar ons land komen. Hij zal dan geboeid van de gevangenis in Roemenië naar de luchthaven worden overgebracht en daar overgedragen worden aan de Belgische politie. Gedurende de vlucht naar ons land zal hij geëscorteerd worden door politiemensen.

Eens aangekomen in België zullen speurders van de federale gerechtelijke politie van Brugge hem oppikken om voorgeleid te worden bij de onderzoeksrechter in Brugge die hem een eerste keer zal verhoren en onder aanhoudingsmandaat zal plaatsen. Daarna kan hij opgesloten worden in gevangenis, wellicht die van Brugge. Eens hier valt hij onder de Belgische regels en kan de politie alle onderzoeksdaden stellen die men nodig acht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen