Direct naar artikelinhoud
zwarte dood

Opnieuw gevallen van de pest vastgesteld in New Mexico

Opnieuw gevallen van de pest vastgesteld in New Mexico
Beeld BELGAIMAGE

Velen denken dat de pest, de uiterst dodelijke bacterie die in de middeleeuwen miljoenen dodelijke slachtoffers maakte, dezer dagen buitenspel is gezet. Maar niets is minder waar: in New Mexico zijn er opnieuw twee Amerikanen besmet met de ziekte. 

Wie aan de pest denkt, denkt aan de verschrikkelijke verhalen die we enkel nog uit de geschiedenisboeken kennen. In de 14de eeuw roeide de Yersinia pestis-bacterie naar schatting 50 miljoen Europeanen, Aziaten en Afrikanen uit. 

Vreemd genoeg behoort de ziekte niet volledig tot het verleden. Meer nog: in de Amerikaanse staat New Mexico hebben ze wel meer ervaring met de pest dan je zou denken. Jaarlijks wordt er een handvol mensen met de ziekte behandeld, en dat loopt niet altijd goed af. 

De twee vrouwen (van 52 en 62 jaar oud) die dit keer besmet raakten, kunnen het nog navertellen. Ze mochten na enkele dagen in ziekenhuizen in Santa Fe weer naar huis. Ook een derde vrouw, die eerder dit jaar getroffen werd door de pest, overleefde de ziekte.

Toch vielen er de voorbije jaren ook doden te betreuren door de Zwarte Dood. Waarom er nog steeds Amerikanen sterven aan de pest, leest u hier.