Direct naar artikelinhoud
Milieu

'Geneeskrachtige' skeletten van 800 gefokte leeuwen mogen van Zuid-Afrika naar Azië

'Geneeskrachtige' skeletten van 800 gefokte leeuwen mogen van Zuid-Afrika naar Azië
Beeld CHRIS JOHNS/ National Geographic Stock

De Zuid-Afrikaanse regering geeft, ondanks protesten van natuurbeschermers en een nog lopende wetenschappelijke studie, toestemming voor de export van skeletten van 800 gefokte leeuwen. De botten worden in China en Zuid-Oost-Azië gebruikt voor medicinale en magische toepassingen.

Minister van Milieu Edna Molewa nam de controversiële beslissing gisteren, meldt de Zuid-Afrikaanse nieuwssite News24. Hiermee is voor de eerste keer een quotum voor de handel in leeuwenbotten vastgesteld. De verplichting daartoe werd vorig jaar opgelegd door Cites, de conventie van de Verenigde Naties voor de internationale handel in bedreigde soorten.

 Molewa's besluit komt niet onverwacht. Zuid-Afrika voert al jaren botten van leeuwen uit. In Aziatische landen worden die vanwege - volstrekt onbewezen - geneeskrachtige eigenschappen verwerkt in traditionele medicijnen, drankjes en amuletten. Leeuwenbot is een alternatief voor tijgerbot, dat steeds zeldzamer is geworden omdat tijgers in het wild vrijwel zijn uitgeroeid.

Commerciële wildboerderijen

Leeuwen worden in Zuid-Afrika bij duizenden gefokt op commerciële wildboerderijen, waar toeristen jonge welpen kunnen knuffelen (cub petting) en waar de halftamme volwassen dieren in omheinde terreinen worden uitgezet waar ze op bestelling door trofeejagers kunnen worden beschoten (canned hunting). De leeuwenfokkers mogen de botten en huiden daarna verkopen.

Het legale aanbod van botten van gefokte leeuwen voorkomt volgens de voorstanders dat wilde dieren worden gestroopt. Tegenstanders wijzen erop dat elk aanbod vraag creëert, en legale handel het stropers alleen makkelijker maakt om contrabande wit te wassen. Er was geen markt voor leeuwenbot voordat Zuid-Afrika 10 jaar geleden met de export begon.

Het aantal leeuwen is in 20 jaar tijd met 40 tot 50 procent afgenomen, tot hooguit 20.000 exemplaren

De Afrikaanse leeuw heeft geen volledige bescherming onder Cites, hoewel Afrikaanse landen daar al vaker om hebben gevraagd. De conventie besloot vorig jaar alleen tot een verbod op de handel in botten, tanden en klauwen van wilde leeuwen. Lichaamsdelen van gefokte leeuwen mogen wel verhandeld, op basis van jaarlijks vast te stellen quota. Trofeejacht blijft ook toegestaan.

Hoewel ze nog niet officieel zijn bedreigd, gaat het slecht met de leeuwen in heel Afrika, vooral door de verdwijning van hun leefgebied, door oprukkende landbouw en veeteelt en het afnemen van prooidieren door stroperij. Het aantal leeuwen is in 20 jaar tijd met 40 tot 50 procent afgenomen, tot hooguit 20.000 exemplaren. In een land als Kenia, waar vanouds veel leeuwen leven, kunnen ze volgens wetenschappers binnen 20 jaar zijn uitgestorven.