Direct naar artikelinhoud
Voetbaldrama

Zes mensen vervolgd voor Hillsborough-drama uit 1989

in de bekerwedstrijd tussen Liverpool en Nottingham Forest op 15 april 1989 lieten 96 Liverpool-supporters het leven.Beeld EPA

Het Britse gerecht heeft 28 jaar na het voetbaldrama in het Hillsborough-stadion zes mensen aangeklaagd, zo heeft het parket van de Britse stad Warrington bekendgemaakt.

 Naar aanleiding van een bekermatch tussen Liverpool en Nottingham Forest in het Hillsborough-station in Sheffield op 15 april 1989 kwamen bij massale paniek 96 mensen om, allen supporters van Liverpool. Er waren ook 766 gewonden.

In vroeger onderzoek werden die supporters, vooral omwille van vermeend dronkenschap, met de vinger gewezen en gold het drama als een ongeval. Maar een onafhankelijke jury oordeelde vorig jaar dat die slachtoffers op een "onwettige manier" om het leven waren gekomen. De verantwoordelijkheid diende eerder gezocht bij de politie- en ambulancediensten.

Doodslag wegens grove nalatigheid

Er zijn nu zes mensen aangeklaagd onder wie vier vroegere politiemensen. Een van hen is de vroegere hoofdcommissaris David Duckenfield, die toen verantwoordelijk was voor de veiligheid bij de match in de halve finale van de Engelse beker. Hem wordt doodslag wegens grove nalatigheid ten laste gelegd.

'Dit is juist wat we wilden, niet meer, niet minder'
Margaret Aspinall, voorzitter van hulporganisatie voor Hillsborough-families

Hij heeft al toegegeven te hebben beslist een stadionpoort te laten openen, waardoor fans zich nog meer repten om binnen te raken en waarbij in het gedrang sommigen onder de voet werden gelopen. Mensen arriveerden ook op een overbevolkte tribune. Velen kregen geen lucht meer om te ademen.

Onder de aanklachten tegen de anderen is er obstructie van de justitie. De politie is er immers van beticht de affaire onder de mat te hebben willen vegen.

Ook een jurist en een vroeger hoofd van voetbalclub Sheffield Wednesday, eigenaar van het stadion, zijn aangeklaagd.

De families van de slachtoffers zijn van de aanklachten op de hoogte gebracht. "Dat is juist wat we wilden (...), niet meer, niet minder", reageerde Margaret Aspinall, voorzitter van een organisatie die de Hillsborough-families helpt.

Niemand van de ambulancediensten is aangeklaagd, aldus de Britse openbare omroep BBC.