Direct naar artikelinhoud
brexit

Thomas Cook-CEO: "Reisrestricties na brexit brengen ons terug naar middeleeuwen"

Thomas Cook-CEO: "Reisrestricties na brexit brengen ons terug naar middeleeuwen"
Beeld REUTERS

Mochten er bij een brexit reisrestricties komen, dreigen we terug te keren naar de middeleeuwen. Daarvoor waarschuwt Thomas Cook-CEO Peter Fankhauser, die zijn sectorgenoten oproept om de handen in elkaar te slaan.

Als de interne luchtvaartmarkt niet behouden wordt na het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, zal dat dramatische gevolgen hebben voor de sector, aldus Fankhauser tijdens een bijeenkomst van de Vereniging van Britse Reisagenten (ABTA) in Londen. "Kan je je inbeelden dat je opnieuw een visum nodig hebt om naar Duitsland te reizen? Dat zou ons terugbrengen naar de middeleeuwen."

De CEO roept de toplui van de luchtvaartsector op om de handen in elkaar te slaan en hun wensen en noden over te brengen aan de onderhandelaars. "We moeten uitleggen wat we nodig hebben en wat de impact zal zijn - aan beide kanten van het Kanaal - als we dat niet krijgen."

Fankhauser is niet de eerste topman uit de reisindustrie die aan de alarmbel trekt. Eerder had Ryanair-baas Michael O'Leary al gewaarschuwd dat bij het slechtst mogelijke scenario er geen vluchten meer mogelijk zouden zijn tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië.

In maart 2019 zou het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU een feit moeten zijn. De luchtvaartsector hoopt dat er snel duidelijkheid komt, aangezien later dit jaar de bookings voor de zomer van 2019 geopend worden.