Direct naar artikelinhoud

Maggie De Block wil aangifte van vrijwilligerswerk voor werklozen laten afschaffen

Maggie De Block

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is gewonnen voor de afschaffing van de RVA-aangifte van vrijwilligerswerk voor een niet-commerciële organisatie, het zogenaamde document C45B. Dat heeft ze woensdag gezegd nadat ze op haar kabinet vertegenwoordigers van het Franstalig Platform voor Vrijwilligerswerk ontvangen had die precies om die afschaffing vragen. Alle werklozen en bruggepensioneerden die vrijwilligerswerk willen doen, moeten dat document invullen.

Het Platform kwam een petitie afgeven waarin 1.547 individuele ondertekenaars en 86 organisaties, waaronder het Franstalige Rode Kruis en de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten, om de afschaffing van de "papieren rompslomp" vragen voor wie werkloos is of in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag zit (het vroegere brugpensioen).

Toelating

Wie tot een van die groepen behoort en vrijwilligerswerk wil doen, moet nu het RVA-document C45B invullen en aan zijn uitbetalingsinstelling overmaken vóór aanvang van de vrijwillige activiteit. Volgens het Platform remt deze administratieve verplichting het vrijwillige engagement af terwijl het op het terrein als een toelating gezien wordt, waarbij het document door verschillende instellingen anders kan worden geïnterpreteerd.

Afschaffing

Na afloop van het onderhoud zei minister De Block de vraag om de afschaffing van het aangifteformulier te steunen. "Alle tijd die vrijwilligers besteden aan het vervullen van papierwerk, is tijd die ze minder kunnen besteden aan zij die hen nodig hebben", zei ze. De minister herinnerde ook aan het wetsontwerp-De Block/Peeters, waarmee het vrijwilligersstatuut wordt aangepast. Dat ontwerp komt binnenkort op de ministerraad zodat het tegen de herfst in werking kan treden.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie