Direct naar artikelinhoud

'Marathonhondje' Gobi is verdwenen in China. Dierenactivisten vrezen voor haar leven

Dion Leonard met Gobi aan de finish van de race.

Dierenrechtenactivisten vrezen voor het leven van het hondje Gobi, dat enkele weken geleden de wereld voor zich innam nadat het de Schot Dion Leonard volgde tijdens een dagenlange loopwedstrijd dwars door China. De loper besloot na afloop van de race het hondje te adopteren en startte een kostbare en quarantaineprocedure op om haar Groot-Brittannië binnen te krijgen. Na enkele dagen bleek Gobi echter verdwenen te zijn.

Volgens de 'Vind Gobi'-pagina die in allerijl is opgezet om het hondje terug te vinden, is Gobi ontsnapt uit het huis in Urumqi, in het noordwesten van China, waar ze verbleef voordat ze aan de 120 dagen durende quarantaineprocedure mocht beginnen. "Ik ben er kapot van en doe mijn best om positief te blijven denken voor haar", schrijft Leonard, die inmiddels zelf wel al terug in zijn thuisland is.

Vleesdieven
Dierenrechtenactivisten zien de toekomst somber in voor Gobi en vrezen dat het hondje slachtoffer is geworden van 'vleesdieven', die in China niet enkel straathonden en -katten vangen, maar ook huisdieren. "Het is erg zorgwekkend dat Gobi vermist is in China, waar tussen de tien en twintig miljoen honden jaarlijks om het leven worden gebracht voor de hondenvleeshandel", zegt Wendy Higgins van dierenrechtenorganisatie Humane Society International. "Honden en katten worden in China massaal gestolen: ook huisdieren die vaak hun halsbandje nog aan hebben wanneer ze afgeslacht worden", zegt ze.

Vreselijk lot
"We hopen dat Gobi veilig is en we weten dat China's dierenliefhebbers en asielen er alles aan doen om haar te vinden, maar haar verdwijning is een ontnuchterende reminder van het vreselijke lot dat kwetsbare honden in China kan treffen", vervolgt ze. "Hoe sneller deze wrede praktijken tot het verleden behoren, hoe beter."

Naald in een hooiberg
"We hebben een team van vrijwilligers en buurtbewoners van Urumqi die Gobi actief aan het zoeken zijn, maar het is als een naald in een hooiberg", zegt Dion nog op de 'Find Gobi'-pagina. "We moeten ervoor zorgen dat we alles doen om dit fantastische kleine hondje te vinden. Ik dank jullie allemaal vanuit de bodem van mijn hart voor jullie steun en hulp."

De pagina 'Vind Gobi' haalde inmiddels al meer dan vijfduizend pond (zo'n 5.800 euro) op. Als Gobi niet gevonden wordt, gaat het geld naar dierenasielen en hondenprojecten.

'Marathonhondje' Gobi is verdwenen in China. Dierenactivisten vrezen voor haar leven
'Marathonhondje' Gobi is verdwenen in China. Dierenactivisten vrezen voor haar leven