Direct naar artikelinhoud
Privacy

Op deze originele manier willen Child Focus en Oxfam veilig surfgedrag stimuleren

Op deze originele manier willen Child Focus en Oxfam veilig surfgedrag stimuleren

Wie zich een computer wil aanschaffen in een van de Oxfam winkels, kan vanaf nu een speciale "Child Focus editie" kopen. Voor twee euro extra, krijg je dan een informatief pakket over veilig internetten voor kinderen. Dat kinderen nog meer informatie over veilig internetten kunnen gebruiken, blijkt uit cijfers van de organisatie: de klachten over seksuele integriteit die bij Child Focus binnenkomen, blijven jaar na jaar stijgen.

Wie de "Child Focus editie" koopt, krijgt een USB-stick met een link naar het preventiemateriaal van Child Focus voor jonge internetgebruikers. "Daar vinden kinderen eenvoudige informatie over hoe veilig internet te gebruiken. Bijvoorbeeld hoe ze een veilig wachtwoord moeten instellen en tips over de foto's die ze online zetten. Maar ze krijgen ook informatie over de privacy-instellingen op Facebook. Daar confronteren we hen onder andere met wat we via de socialenetwerksite allemaal over hen te weten kunnen komen", zegt Heidi De Pauw, algemeen directeur bij Child Focus. Naast de USB-stick, biedt het pakket ook een webcam cover om je online privacy te beheren en een sticker.

Dat nog meer informatie over veilig internetten voor kinderen nodig is, bewijzen de cijfers van Child Focus. Via haar hulplijn voor een veilig internet (116 000 of 116000.be) kreeg de organisatie vorig jaar ongeveer 240 vragen en meldingen over veilig internetgebruik: 62 daarvan gingen over sexting, meestal van 13- tot 14-jarigen, maar zes van de slachtoffers waren 11 of jonger. "In 2016 kwamen er tot nu toe al 262 klachten binnen, dus al meer dan heel vorig jaar", zegt Marine Smeets van Child Focus. "Daarvan gingen er 127 over zaken met een seksuele interpretatie. Meer informatie is dus zeker nodig."

De pc's met het speciale pakket kunnen in ongeveer de helft van alle Oxfam winkels gekocht worden. De opbrengst van het partnerschap gaat naar acties en projecten van Oxfam over de hele wereld.

Twitter bericht wordt geladen...