Direct naar artikelinhoud

Hawaï wil van 'dolfijntoerisme' af

Wielrenner Chris Froome zwemt tussen de dolfijnen in Curaçao. (archiefbeeld)

Toeristische groepen die in de baaien rond Hawaï met dolfijnen gaan zwemmen, verstoren het ritme van de nachtdieren. Daarom wil de Amerikaanse overheid het zwemmen met dolfijnen rond de Hawaiaanse eilanden gaan verbieden.

Overdag zwemmen de dolfijnen de baaien langs de kust van de eilanden  in om er vooral te slapen. 's Avonds en 's nachts zwemmen ze terug naar de diepere zee om er te jagen op kleine vissen en andere prooien die zich enkel 's nachts laten zien.

Toeristen
Omdat de dolfijnen overdag slapen en daarbij gewoon met open ogen rond zwemmen, lijkt het net of de dieren overdag gewoon wakker zijn. Het voorstel, dat gisteren gedaan werd, verbiedt toeristen om dichter dan vijftig meter bij de dolfijnen in de buurt te komen, tenzij de dolfijn zelf de mensen of boot benadert. De wet zou als hij wordt goedgekeurd binnen twee nautische zeemijlen rond de Hawaiaanse eilanden gelden.

Drukte
"Toeristische activiteiten met dolfijnen zijn de laatste jaren enorm toegenomen", zeggen de overheidsfunctionarissen in een verklaring. "De gemakkelijk te benaderen dolfijnen staan erg onder druk door de constante stroom aan mensen die graag een 'dolfijnervaring' hebben."  

Volgens de lokale media zijn er meer dan tweehonderd bedrijfjes in de regio die activiteiten met dolfijnen aanbieden. Als de wet goedgekeurd wordt, zullen zij daar zeker de impact van gaan voelen.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie