© Jimmy Kets

“Eten in rusthuizen lijkt wel gekleurd water”

De kwaliteit van het eten in onze rusthuizen is zorgwekkend slecht. De maaltijden hebben iets weg van gekleurd water, zegt een pas opgerichte vereniging van chefs uit de sector.

jens vancaeneghem

Het is het eerste waar we naar vragen als we een bezoekje brengen aan onze ouders of grootouders in het rusthuis: hoe was het eten? Als het antwoord positief is, dan mag u van geluk spreken, want volgens Andy Verroeye is het schrijnend wat bejaarden vandaag krijgen voorgeschoteld.

Verroeye is al 11 jaar keukenchef in woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Kaprijke. Samen met 4 Vlaamse en 4 Nederlandse collega’s richtte hij recent de vereniging New Chefs in Healthcare op. Het doel? Vechten voor de maaltijden van bejaarden en komaf maken met de indus­triële maaltijden.

“Want het is niet langer 5 voor 12, maar ver voorbij 12”, zegt hij. “Woonzorgcentra geven gemiddeld 3 euro per dag uit per bewoner. Met dat bedrag moeten keukenchefs een ontbijt, middagmaal, vieruurtje en avondmaal bereiden, inclusief drank. Ik daag iedereen uit om het eens te proberen.”

Altijd maar gehakt

Om toch binnen hun budget te blijven, moeten de chefs hun toevlucht nemen tot spotgoedkope producten. “Erwtjes en worteltjes uit de diepvries. Vis uit de diepvries. Schnitzels, vogels zonder kop, worst. Altijd maar gehakt om de prijs van het vlees te drukken”, zegt Verroeye. “Sommige dingen lijken meer op gekleurd water. Water met twee lepels bouillon en wat bindmiddel wordt nu als saus verkocht.”

De vereniging pleit voor dringende investeringen in de zorgsector. “Laat ons een eerlijk budget nemen van 8,9 euro per dag”, zegt Verroeye. “Dan kunnen we die mensen tenminste een fatsoenlijke maaltijd geven. Ze staan op het einde van hun leven, hebben hard gewerkt en bijgedragen aan de sociale zekerheid en dan krijgen ze dit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER