“Alles rammelde, flessen vielen van de rekken”

© *

“Alles bewoog plots, flesjes vielen van de schappen. De lokale bevolking dacht direct aan de aardbeving van L’Aquila, waar meer dan 300 doden vielen”, zegt de Vlaming IVes Van Couwenberghe uit Zottegem, die een bed&breakfast uitbaat op 35 kilometer van het epicentrum van de aardbeving.

tg

“Het was schrikken, ja. Buiten was er paniek, maar laat ons zeggen een gecontroleerde paniek”, zegt hij. Matelica, waar het gezin een B&B uitbaat in een oud 17de eeuw monikkenklooster, ligt op 35 kilometer van het epicentrum van de aardbeving. Toch werd de schok er goed gevoeld.

“Plots begon alles te rammelen en was er een geluid dat moeilijk te omschrijven is. Alles in de kamer bewoog. Decoratie viel van de muur, flessen tuimelden van de rekken. Maar grote schade is er niet, behalve een paar barsten in de muur”, zegt Ives Van Couwenberghe die met zijn vrouw Heidi en hun kinderen zes jaar geleden van Zottegem naar Italië verhuisden om er een B&B te openen.

“De lokale bevolking hier heeft al aardbevingen meegemaakt. Voor ons was het iets nieuw, iets onbekend. We hebben onze gasten naar buiten begeleid. Nadien is er nog een naschok geweest van 5,4. Grote schade is er niet hier in het dorp, ik bedoel er zijn geen gebouwen ingestort. Maar in het warenhuis bijvoorbeeld liggen de gangen wel bezaaid met producten die uit de rekken zijn gevallen”, zegt de Vlaming.

Het dorpje waar de schade het grootst is en dat zo goed als van de kaart is geveegd, kent Ives Van Couwenberghe goed. “Ik ben er vorige maand nog als gids geweest met een groep toeristen. Het zijn vooral kleine oude huisjes. Ik vrees dan ook veel slachtoffers”, zegt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen