© Shutterstock

Wanneer is het te warm om te werken?

Nu de temperaturen ook de volgende dagen aan de zeer hoge kant zullen zijn, krijgt NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) heel wat vragen van werkgevers of ze speciale maatregelen moeten nemen voor hun personeel. Te warm om te werken zal het niet snel zijn maar als het heet is, moet een bedrijf maatregelen nemen om de werktijd zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.

malbrechts

De maximumtemperatuur waarbij ingrepen noodzakelijk zijn, zijn niet dezelfde voor alle werknemers. Voor wie zeer zwaar werk of zwaar werk verricht, ligt de maximumgrens op respectievelijk 18 en 22 graden. Wie halfzwaar of licht werk onderneemt, kan pas een beroep doen op anti-hittemaatregelen bij respectievelijk 26 en 29 graden. Toch stellen werkgevers zich zeer coulant op zowel qua dresscode als qua verfrissingen.

Gepaste maatregelenWanneer de maximumtemperatuur overschreden wordt, moet de werkgever een aantal maatregelen treffen. Zo moet hij aangepaste individuele of collectieve beschermingsmiddelen verstrekken, zoals bijvoorbeeld zonneschermen. Daarnaast moet hij ook water en frisdranken verstrekken. Ook moet hij, binnen de 48 uur na de vaststelling van de hinder, kunstmatige verluchting (ventilator, airco) installeren.

Houdt de hitte langdurig aan, dan moet de werkgever rustpauzes voorzien. Best doet hij dit in overleg met de arbeidsgeneesheer. De duurtijd van de rustpauzes hangen af van de aard van het werk, de temperatuur en de tijdsduur van de blootstelling aan de hitte. Bij extreme hitte loopt de duurtijd van een rustpauze dus aardig op.

9 op 10 van de kmo’s en de micro-ondernemingen laat het op hete dagen toe om luchtiger gekleed te zijn. Voor bepaalde beroepen (bijv. in de zorg- of veiligheidssector) en in bepaalde sectoren (zoals de horeca) blijven er evenwel strikte kledingrichtlijnen gelden, zelfs wanneer de temperatuur vlotjes de 30 graden overstijgt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer