GAIA eist maximumplafond op aantal geslachte dieren per slachthuis

© Belga

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) moet per slachthuis een maximumgrens vastleggen van hoeveel dieren er geslacht kunnen worden. Dat eist dierenrechtenorganisatie GAIA naar aanleiding van een geval van dierenmishandeling in een slachtinrichting in Izegem. Voorzitter Michel Vandenbosch vraagt ook dat Weyts onmiddellijk inspectieteams stuurt naar andere slachthuizen van de groep Verbist.

LEES OOK: Minister Weyts sluit omstreden slachthuis na gruwelijke undercoverbeelden

“Het is de betrachting van elk slachthuis om zoveel mogelijk dieren zo snel mogelijk te slachten, om een zo hoog mogelijk rendement te halen. Dat gaat structureel ten koste van het dierenwelzijn”, meent GAIA. Door paal en perk te stellen aan het aantal dieren dat mag worden geslacht, kunnen “factoren die het dierenwelzijn schaden en mishandeling in de hand werken fundamenteel aangepakt worden”, klinkt het.

De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, menen ze bij GAIA. Hij moet voor elk slachthuis bepalen hoeveel dieren het kan slachten zonder dat het welzijn in gevaar komt, en die aantallen vastleggen in maximumplafonds. Ook sectorfederatie FEBEV moet zich engageren, meent GAIA. “Als FEBEV het echt meent met het dierenwelzijn, zal het zich ongetwijfeld aansluiten bij die vraag en beseffen dat zonder maatregelen ten gronde het een kwestie van tijd is voor een nieuw schandaal van dierenmishandeling in een of ander slachthuis de headlines haalt”, zegt Vandenbosch.

LEES OOK: Supermarkten trekken stekker uit samenwerkingen met omstreden slachthuis Izegem

De minister moet ook onmiddellijk inspectiediensten sturen naar de andere slachthuizen van de groep Verbist. “Het slachthuis van Zottegem geniet evenmin een onbesproken reputatie”, klinkt het. GAIA vreest bovendien dat dieren die normaal bestemd zouden zijn voor het slachthuis in Izegem, dat nu tijdelijk gesloten is, nu in de andere inrichtingen van Verbist geslacht zullen worden, waardoor het dierenwelzijn er extra onder druk komt te staan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen