Direct naar artikelinhoud
Interview

"Het is onze plicht om te protesteren tegen wat fout loopt in de wereld"

Tim Roth speelt in 'Tin Star' een naar Canada uitgeweken Britse agent. Hij bestrijdt in een bergdorpje zijn eigen demonen, maar neemt het ook op tegen een onkies oliebedrijf.Beeld rv

Je kon hem al zien in een rolletje in Twin Peaks, maar met Tin Star keert Tim Roth helemaal terug naar het scherm. In de nieuwe reeks vecht hij als een naar Canada uitgeweken agent tegen zijn eigen demonen en tegen de oliemaatschappij, al zou hij het ook graag eens tegen Trump opnemen. “Je moet blijven spreken, protesteren en weerstand bieden.”

Ja zeggen tegen een interviewvoorstel zonder dat je de film of reeks al gezien hebt, is altijd een beetje gokken. Want wat als die nu echt niet het bekijken waard zou zijn? Moet je er dan over schrijven? In het geval van Tin Star valt het uitstekend mee – de eerste aflevering is echt goed – maar het laat Tim Roth nogal koud als ik hem dat zeg. “Ik heb de reeks nog niet gezien en ik zal ze ook niet bekijken. Ik kijk nooit naar mezelf.”

Het typeert Tim Roth. De 56-jarige Britse acteur heeft lak aan ordinaire promopraatjes en zegt liefst waar het op staat. In vorige interviews gaf hij al meermaals toe dat hij flink wat jobs alleen aannam voor de mooie cheque die erbij hoorde, en niet omdat het zo’n mooie rol was. Dat hij desondanks een cv opbouwde om u tegen te zeggen – Roth is onder meer een van de favoriete acteurs van Quentin Tarantino – zegt alles over het talent van de man.

'Ik had het script van de eerste drie afleveringen gekregen en er zat een waanzin in die me heel erg aansprak'

In Tin Star speelt Roth nu de Britse agent Jim Worth, die naar een bergdorpje in Canada is uitgeweken, op zoek naar rust en op de vlucht voor zijn met alcohol doordrenkte verleden. Alleen draait het helemaal anders uit dan gedacht: een groot oliebedrijf lokt nieuwe mensen én criminaliteit naar het dorpje. De oude demonen in Jim Worth worden snel weer wakker.

Krankzinnig

Was Tin Star dan ook zo’n klus die hij er gewoon even als tussendoortje bij nam? Nee, benadrukt Roth. “Ik had het script van de eerste drie afleveringen gekregen en er zat een waanzin in die me heel erg aansprak. Het einde van de eerste aflevering verraste me en was heel moedig. En dat zette zich alleen maar verder. Je denkt dat het niet erger kan, maar het wordt krankzinnig.”

Voor Tim Roth is Tin Star zijn eerste hoofdrol in een tv-reeks in lange tijd. De voorbije jaren was hij vooral te zien in films – The Hateful Eight, Selma, Grace of Monaco – en bijrolletjes in series. Zo dook hij onlangs op in enkele afleveringen van Twin Peaks. “Dat was fun”, zegt Roth. “Ik wilde altijd al eens met David Lynch samenwerken en het was op de set erg makkelijk werken. Hij leidde die op een zachte manier. Zijn manier van regisseren is ook ongewoon. Hij heeft je heel specifieke aanwijzigingen, dingen waaraan je moet denken tijdens het spelen. Heel slim, en het werkt.”

'Het zijn goede tijden om voor televisie te werken'

Maar dat hij nu vaker op het kleine scherm te zien zal zijn dan op het grote witte doek, wil hij niet gezegd hebben. "Ik wil gewoon goede rollen spelen. Al is het een feit dat het nu goede tijden zijn om voor televisie te werken. Televisie is radicaal veranderd en daar heeft volgens mij David Simon voor gezorgd met The Wire. Het schrijven was uitzonderlijk, de acteurs waren fantastisch. Hij heeft the nature of the beast veranderd en daarna zijn veel goede scenaristen voor tv beginnen werken. En waar zij zijn, wil je ook als acteur zijn."

Anti-Trump

Jim Worth, die het in Tin Star opneemt tegen een machtig oliebedrijf, lijkt een rol die Tim Roth op het lijf geschreven is. In zijn jonge jaren was hij een politiek activist en ook nu schroomt hij er zich niet voor om standpunt in te nemen. Zijn gedacht over politiek is duidelijk: Roth ergert zich blauw aan Trump, aan de brexit, aan de opkomst van extreemrechts. “Het is vreselijk. Als je kijkt wat er in Charlottesville gebeurde… De Ku Klux Klan hoeft zijn witte hoeden niet meer te dragen en kan openlijk racistisch zijn. Je voelt dat ze nu mogen spreken. Dat hangt in de lucht, en in Europa heb je dat ook.”

'Veel mensen kunnen het niet uitstaan als acteurs hun mening geven over politiek. We krijgen er vaak kritiek voor, maar ik trek het me niet aan'

Erover zwijgen is het laatste wat Roth wil doen. “Het is je burgerplicht daartegen te protesteren. Als er dingen de verkeerde richting uitgaan, wil je er na een tijd niet meer over lezen of spreken. Maar dat is verkeerd. Dat mag je nooit doen. Niets geeft hen meer macht dan je stilzwijgen. Je moet spreken, protesteren en weerstand bieden. De poging van Trump om de gezondheidszorg in te perken voor armen, is op pauze gezet door mensen die op straat zijn gekomen. Het werkt dus.”

Dat Roth zich met zo’n uitspraken niet populair maakt bij een deel van de mensen die naar zijn films gaat kijken, zal hem worst wezen. “Veel mensen kunnen het niet uitstaan als acteurs hun mening geven over politiek. We krijgen er vaak kritiek voor, ja, maar ik trek het me niet aan. En wat als ik daardoor een leuke rol zou missen? Dan is het maar zo. Het doet me niets. Nu, ik heb vaak met rechtse mensen gewerkt en we kunnen een open en eerlijke discussie voeren over politiek. En zo hoort het. Je kunt je niet in een grot verstoppen met alleen maar je eigen mening. Je moet horen wat andere mensen zeggen en denken. Anders eindig je met Trump.”

Tin Star, vanaf morgen om 21 uur op BBC First.