Direct naar artikelinhoud
tv & media

Lady Gaga wil 'Radio Gaga' van het scherm

De popster claimt de naam van Canvas-programma (én dus ook van de Queen-hit)
Beeld Photo News

Lady Gaga is helemaal gaga geworden. Volgens Joris Hessels en Dominique Van Malder - de makers van het Canvas-programma Radio Gaga - wil de popster hun programmanaam verbieden.

Al in februari viel het aangetekend schrijven van het New-Yorkse advocatenkantoor van Lady Gaga in de bus. Daarin wordt gesteld dat de naam ‘Radio Gaga’ te veel lijkt op de artiestennaam van hun client Stefani Germanotta ofte ‘Lady Gaga’. En die naam heeft zij als merknaam geregistreerd.

Hessels deed het relaas vanavond op Studio Brussel. “Eerst moesten we erom lachen, maar het was toch vooral ook schrikken”, zei hij.

Maar het is vooral gaga van Lady Gaga, omdat ook zij haar artiestennaam allicht op dezelfde bron heeft geïnspireerd. “Als er iemand recht heeft op de naam ‘Radio Gaga', dan is het Queen of de erven van Freddie Mercury”, zegt ook Hessels, alluderend op de gelijknamige hit van Queen. “Maar blijkbaar voelt Lady Gaga zich door ons misbruikt. We hebben haar geantwoord dat we gerust eens met haar of haar advocaten willen praten, en dat gaan we binnenkort ook doen.”

Radio GagaBeeld rv

'Verwarring en misleiding'

Hoe Lady Gaga het Vlaamse tv-programma op het spoor kwam, is simpel. Op 7 februari diende het televisieproductiehuis De chinezen een aanvraag in bij de officiële European Union trademark database (EUIPO) om de titel ‘Radio Gaga’ te beschermen. Dat stoot op verzet, omdat het zou overkomen alsof het om een radioshow van Lady Gaga zelf gaat. “Het merk ‘Radio Gaga’ zal waarschijnlijk verwarringen, vergissingen en misleiding van consumenten veroorzaken”, klinkt het in de brief.

Het zal geen toeval zijn dat Hessels en Van Malder pas vandaag, ruim een half jaar na het ontvangen, met de brief naar buiten komen. Vanavond start het derde seizoen van Radio Gaga op Canvas. Daarin trekken de theatermakers opnieuw met hun mobiele radiostudio naar een bijzondere biotoop om er 48 uur hyperlokaal radio te maken.