Direct naar artikelinhoud
Boeken

Drie Vlamingen op shortlist ECI Literatuurprijs

Annelies Verbeke weet op 9 november of ze de ECI Literatuurprijs wint met 'Hallelujah'.Beeld Joris Casaer

De shortlist van de ECI Literatuurprijs staat bol van de verrassingen. Geen Jeroen Olyslaegers of Stefan Hertmans, maar met Annelies Verbeke, Peter Terrin en Koen Peeters maken wel drie andere Vlamingen nog kans. 

De jury koos voor een onorthodox zestal met daarbij drie Vlaamse auteurs: Annelies Verbeke met haar veelkleurige verhalenpatchwork Hallelujah, Peter Terrin met de intrigerende en door de kritiek eerder gemengd onthaalde roman Yucca en Koen Peeters met zijn wel alom bezongen Congoroman De mensengenezer. Zij nemen het in het finale juryberaad op tegen Huub Beurskens (Eindeloos Eiland), Daniel Rovers (het nauwelijks opgemerkte De waren) en Marijke Schermer met Noodweer

Zeker is dat Koen Peeters – al vaker te vinden op shortlists – tot de grote kanshebbers mag gerekend worden. Net als Schermers Noodweer, een noodlotsdrama over de op de proef gestelde intimiteit van een koppel, dat vooral in Nederland hoge ogen gooide. Even opmerkelijk is dat Yucca, een uitgesproken literaire constructie met tal van zinderende scènes, een tweede leven krijgt. Voor Annelies Verbeke en Hallelujah is de shortlistnominatie betekenisvol voor het kortverhalengenre. dat het vaak moeilijker heeft in de boekhandel en bij het grote publiek.

Koen Peeters mag met 'De mensengenezer' tot de grote kanshebbers mag gerekend worden

Bij de laatste zes vind je dus geen Jeroen Olyslaegers of Stefan Hertmans, geen Adriaan van Dis én ook geen Ilja Leonard Pfeijffer of Kader Abdolah, eerder nog in de running op de longlist. Andere afvallers zijn Hanna Bervoets (met Fuzzie), Wessel te Gussinklo (met De Weergekeerde Bloem), Margot Vanderstraeten (Mazzel tov) en Dimitri Verhulst (Spoo Pee doo). Op de vijfentwintigkoppige longlist prijkten acht Vlaamse auteurs.

De ECI Literatuurprijs – opvolger van de AKO Literatuurprijs - bekroont jaarlijks het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. De ECI Literatuurprijs levert de winnaar 50.000 euro op en ook de auteurs van de overige genomineerde boeken ontvangen sinds deze editie een bedrag van 5.000 euro. Er is ook een Lezersprijs ter waarde van 10.000 euro. Daarmee is hij de hoogst gehonoreerde literatuurprijs van de Lage Landen, met in totaal 85.000 euro prijzengeld. Op 9 november weten we wie Martin Michael Driessen – vorig jaar aan het feest met Rivieren - opvolgt op het palmares. Als Vlaamse juryleden zijn dit jaar Sofie Gielis en Jelle van Riet vertegenwoordigd.