Direct naar artikelinhoud
Bijgedachte

Niemand verplicht je om een dure iPhone te kopen

De iPhone X op de oplaadmat van Apple.Beeld EPA

Sam Feys bespreekt technologie voor De Morgen en is een iPhone-gebruiker. Op Twitter via @samfeys.

Ja, de nieuwe iPhone X is duur. 1.159 euro klinkt bovendien een pak duurder dan de 999 dollar (plus verkoopstaks) die je ervoor betaalt in de VS.

Als ik de iPhone X voor het eerst in mijn handen zal hebben voor een test, zal ik waarschijnlijk onder de indruk zijn. De telefoon bestaat bijna alleen uit scherm en het is al even duidelijk dat die futuristisch uitziende, bijna randloze, telefoons de toekomst van de smartphone worden.

Sam Feys.Beeld rv

Of ik hem ook echt ga aanschaffen? Ik hoop voor mijn portemonnee van niet. Ik heb een iPhone 7 die ik op vakantie een paar keer keihard op de grond liet vallen, maar hij leeft nog. Zolang die blijft werken, zie ik geen reden om een nieuwe te kopen.

Apple rekent er trouwens niet op dat iedereen nu opeens die iPhone X gaat kopen. Dat kan het bedrijf productiegewijs niet aan. Apple moet in sneltempo tientallen miljoenen van zijn meest verkochte iPhone kunnen produceren. De productie van de iPhone X gaat daarvoor nog veel te traag. 

Het is heus geen toeval dat de X pas in november beschikbaar is. Apple is voor de bouw van die dure knappe OLED-schermen nog volledig afhankelijk van zijn grootste concurrent, Samsung. Dat is een ongezonde positie die eerst moet veranderen.

Ergens wil Apple met dat prijskaartje afschrikken. De prijs is zo hoog omdat miljoenen mensen nog steeds de nieuwere, goedkopere en veel makkelijker produceerbare iPhone 8 en 8 Plus zouden willen kopen.

Er is niemand die je verplicht om een dure iPhone te kopen, net zoals je geen dure BMW moet kopen

De kritiek op de prijs is normaal. Maar wat velen vergeten is dat niemand je verplicht om een dure iPhone te kopen, net zoals je geen dure Porsche of BMW moet kopen. De iPhone X toont waar Apple naartoe wil met zijn telefoon. Over vijf jaar zullen alle iPhones een gelijkaardig design hebben en betaalbaarder zijn.

Laat ons eerlijk zijn: gewone stervelingen kunnen de iPhone X niet betalen, maar er zijn hoe dan ook genoeg mensen die hem nu al zullen kopen. Zij hebben gewoon andere prioriteiten.

Ik koop hem misschien toch omdat ik een technologiefreak ben. Misschien zal uw of mijn baas er een kopen. Gewoon, omdat het kan en omdat hij veel geld heeft. Jan Vertonghen en Eden Hazard zullen er om dezelfde reden ook wel een kopen. Net zoals uw baas nu misschien met een Porsche rijdt: gewoon, omdat het kan.