VDAB onder vuur voor opleiding werklozen

© BELGA

Vorig jaar waren er bij de VDAB voor het eerst sinds 2010 minder dan 16.000 werkzoekenden die deelnamen aan een knelpuntopleiding (15.897). Dat blijkt uit cijfers van de VDAB, die zelf spreekt over “fluctuaties”. Maar volgens Vlaams Parlementslid Yasmine Kherbache (SP.A), die dit aanklaagt, is dat geen toeval.

pl

“De VDAB legt te veel nadruk op controle en sancties, en te weinig op een aanbod voor de werkzoekenden”, zegt ze. “Werkzoekenden moeten veel meer naar die knelpuntberoepen worden toegeleid.”

Activering 50-plussers

Vrijdag had de federale regering aangekondigd dat de VDAB, net als de Waalse en Brusselse arbeidsbemiddelingsdiensten, meer moeten inzetten op de activering van 50-plussers. Vlaams minister voor Werk, Philippe Muyters (N-VA), had gereageerd dat VDAB nu al het maximale doet. Maar niet alleen SP.A betwist die stelling. Ook werkgeversorganisatie Voka vindt dat de VDAB meer moet doen om werkzoekenden op te leiden.

“Werkgevers smeken om mensen met bepaalde technische competenties", zegt Sonja Teughels, die namens Voka in de raad van bestuur van de VDAB zit. “De VDAB moet meer inzetten op de herscholing van werkzoekenden naar die competenties. Het volstaat niet om hen stage of een werkervaring te laten doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen