The Scabs spelen voor vermoorde buurmeisje Annick Van Uytsel: "Ze kwam jarenlang voorbijgefietst"

© rr

The Scabs speelden afgelopen vrijdag een extra editie van hun Unplugged concertreeks. De opbrengst gaat naar de aanleg van de tuin voor Annick Van Uytsel.

hedwig neesen

De werken voor The Ever Blossoming Garden, het landschapsmonument dat de herinnering aan de tien jaar geleden vermoorde Annick van Uytsel een permanente plaats in de Diestse binnenstad moet geven, zijn vorige week opgestart.

Het moet een plaats worden waar mensen mekaar kunnen ontmoeten bij een kabbelend beekje en planten die in alle seizoenen bloemen garanderen op de hellingen van de citadel.

Crowdfunding

Voor de financiering van het monument kon het stadsbestuur onder meer rekenen op een crowdfunding-actie.

Maar de beslissende inbreng kwam uit onverwachte hoek. Rockband The Scabs speelde gratis een extra unplugged concert. Ook het team van cultuurcentrum de Amer en een grote groep vrijwilligers ging belangeloos aan het werk.

“Er zijn een pak mensen vrijwillig komen helpen”, zegt directeur van Den Amer Dave Van den Broeck. “We hebben ook geen gastenlijst met vips. Ieder ticketje brengt geld in het laatje.”

12.000 euro

Het optreden leverde 12.000 euro op voor de tuin van Annick. Vader en moeder Van Uytsel waren aanwezig in de zaal. Bij ieder optreden draagt Scabszanger Guy Swinnen de song ‘Jodie’ op aan Annick. Dat zorgde in deze context voor extra emotie.

“Dit geeft kippenvel”, zegt Eddy Van Uytsel. “De gelijkenissen zijn zo treffend. Het bracht de dramatische momenten van 10 jaar geleden terug, maar we voelden ons sterk gesteund door de groep en de aanwezigen.”

Buurmeisje

“Op 20 oktober zal de tuin klaar zijn. We zijn The Scabs, de mensen van den Amer en de vele vrijwilligers en schenkers bijzonder dankbaar.”

Ook voor Scabs-zanger Guy Swinnen was dit niet zomaar het zoveelste concert op rij. “Annick kwam jarenlang thuis voorbijgefietst als ze naar school reed”, zegt Guy Swinnen. “Het was letterlijk het buurmeisje van om de hoek. Onze drummer Frank Saenen en ik zijn van Diest en met dit project wilden we een permanent signaal van hoop en menslievendheid geven door bij te dragen aan een plek waar mensen rust kunnen vinden.”

Kwetsbaar

“Martine en Eddy zaten in de zaal en dat maakte het heel kwetsbaar”, zei Swinnen nog. “Je staat op zo’n moment emotioneel in je blootje. Maar het helpt om het verdriet en de pijn van onze stad en in het bijzonder van de familie Van Uytsel te helpen verwerken.”

© hns

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen