Ze ligt er, de nieuwe brug over de Schelde (maar dan wel twee uur te vroeg)

© jvw

Omdat de aannemer vroeger begon dan gepland, zijn er weinig getuigen van, maar Wetteren heeft een nieuwe brug over de Schelde. Het plaatsen van de pyloon die de voetgangers- en fietsersbrug op haar plaats moet houden, lokte alsnog veel toeschouwers.

Johan Van Bever

Wie van plan was om de brug met eigen ogen op zijn plaats te zien hijsen, werd in snelheid gepakt. De aannemer besloot er om 7 uur al aan te beginnen. Normaal was dat werk pas twee uur later gepland. Heel wat toeschouwers die rond 10 uur arriveerden op de Scheldekaai zagen dat de nieuwe brug al op haar plaats lag. Brandweerluitenant Romain Van Bever was er wel op tijd bij, een geluk bij een ongeluk. “Ik had 's morgens vroeg een ambulancedienst gedaan. Toen ik terugkwam en mijn boterhammetjes zat te eten keek ik naar de webcam die de werken volgde. Om 7 uur zag ik beweging op de boot. Dat was het sein dat de werken zouden beginnen.”

© jvw

© jvw

Pyloon

De brug werd vrij vlot op zijn plaats gelegd. De nieuwe verbinding tussen Kapellendries en Rode Heuvel, het nieuwe plein achter de kerk, is nu concreet. In de namiddag volgde een tweede spectaculair werk: het plaatsen van de pyloon. Later zal de brug aan die pylon vastgemaakt worden met kabels.

© jvw

© jvw

© jvw

Enkele honderden toeschouwers wilden zelf zien hoe alles in zijn werk ging. Heel wat mensen volgden de werken thuis op de webcam die bovenop het nieuwe gemeentehuis stond. Rond 17 uur waren de grote manoeuvres achter de rug.

Groene promenade

“De komende twee maanden wordt de brug tot in de puntjes afgewerkt,” schetst Carolien Peelaerts van Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) de komende werkzaamheden. “De nieuwe brug maakt deel uit van een groter geheel. Op de linkeroever komt er een zachte aanloophelling naar de brug. Aansluitend aan deze werken voor de brug worden vervolgens de Tragelweg en het pleintje aan Kapellendries heraangelegd. Dat pleintje wordt een aangename open ruimte. In een latere fase komt er een groene promenade in het verlengde van de aanloophelling. Tot slot zal de huidige passerelle, die 60 jaar oud is en begint af te takelen, worden afgebroken in het voorjaar van 2018.”

De nieuwe brug kost 3,8 miljoen euro. De andere werken kosten samen 1 miljoen euro. Deze kosten worden deels gedragen door de gemeente Wetteren (800.000 euro) en deels door W&Z. Het project wordt voor 300.000 euro gesubsidieerd door de provincie Oost-Vlaanderen en 1,6 miljoen euro door de Europese Unie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen