In deze kathedraal kan je tijdelijk een laatste groet brengen aan het skelet van Leo

© Foto’s Fvv, FVV, FVV, Ig

© fvv

© IMAGEGLOBE

© fvv

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Volgende maand hangt UGent het skelet van de walvis die eind 2015 in de haven van de bulbsteven van een schip werd gevist, in de kooromgang van de Sint-Baafskathedraal. Het skelet is twaalf meter lang. Het dier werd postuum Leo genoemd.

Karel Van Keymeulen en Frederiek Vande Velde

Op 9 november 2015 meerde in de haven een schip aan met op de bulbsteven een vinvis. Het dier was pas één jaar oud maar al twaalf meter lang en ongeveer 25 ton zwaar.

Het kadaver, dat al in staat van ontbinding verkeerde, werd onder grote belangstelling aan wal gehesen. In de daaropvolgende weken werd het onderzocht door studenten en medewerkers van de UGent. Het dier werd Leo genoemd. Maandenlang werd het skelet schoongemaakt, uit elkaar gehaald en dan weer gemonteerd door de medewerkers van het Museum Morfologie van de faculteit Diergeneeskunde. Toen rijpte het idee om het skelet een tijdlang tentoon te stellen op een openbare plaats in de stad. De keuze viel op de Sint-Baafskathedraal. “De plaatsing kadert in de viering van 200 jaar universiteit. Op zulke vraag zeg je niet neen. De kathedraal staat open voor iedereen, dus zullen veel mensen het skelet kunnen zien. Het zal in de kooromgang hangen”, zegt Ludo Collin, rector van de kathedraal.

Later krijgt Leo een definitieve plaats, vermoedelijk in de buurt van het Ledeganckgebouw van de universiteit. Daar huist ook het Museum voor Dierkunde van de UGent. Een andere optie is Leo op te stellen in de Plantentuin, in openlucht dan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen